Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Covid-19 - Marea Britanie se pregătește pentru ce e mai rău și împrumută o sumă record

banca, imprumut

Marea Britanie va împrumuta în acest an o sumă record de aproape 400 de miliarde de lire sterline, pentru a acoperi impactul uriaş al pandemiei de coronavitus, a declarat miercuri ministrul de Finanţe Rishi Sunak, care ia primele măsuri pentru a compensa cel mai mare deficit bugetar al ţării pe timp de pace, transmite Reuters potrivit news.ro.

A şasea mare economie a lumii se va contracta cu 11,3% în 2020, cel mai mult de la ”Marele Îngheţ” din 1709. În 2021, economia va recupera mai puţin de jumătate din această pierdere, a afirmat Sunak la prezentarea planului de cheltuieli pentru anul următor.

”Urgenţa de sănătate nu s-a încheiat. Iar urgenţa economică abia a început”, a spus Sunak, promiţând mai mulţi bani pentru sănătate, infrastructură, apărare şi combaterea şomajului.

Autoritatea de supraveghere a bugetului estimează că împrumuturile vor fi de 394 de miliarde de lire în anul fiscal  2020/2021, care a început în aprilie, uşor mai ridicate faţă de nivelul anticipat în august.

Citește și: Gabriela Firea, atac la adresa lui Nicușor Dan și Ludovic Orban: Ceea ce au făcut se numește escrocarea cetățenilor

La un nivel de 19% din PIB, deficitul bugetar va fi aproape dublu faţă de nivelul atins după criza financiară, pentru care a fost nevoie de restriţionarea cheltuielilor timp de 10 ani pentru a fi recuperat.

Sunak a anunţat reducerea ajutoarelor destinate străinătăţii şi o îngheţare a salariilor pentru mulţi angajaţi din sectorul public.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca Sunak să recurgă şi la majorări de taxe pentru a compensa acest deficit.

Marea Britanie este afectată mai grav de noul coronavirus decât majoritatea ţărilor europene, cu un număr de decese de aproape 56.000.

Costul măsurilor de combatere a coronavirusului este de 280 de miliarde de lire în acest an, peste estimarea anterioară de circa 200 de miliarde de lire.

Impactul economic pe termen lung este evaluat la circa 3% din PIB.

Şomajul ar urma să urce de la 4,8% în prezent la 7,5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.