Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă `dejoacă` marele plan al lui Liviu Dragnea în urma scandalului legat de Ambasada României din Israel: 'A devenit o marionetă a lui Netanyahu'

Liviu Dragnea Benjamin Netanyahu

Consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit la Realitatea TV despre jocul lui Liviu Dragnea pe plan internaţional, precizând că este un joc inutil, gesturile sale fiind excesive şi nepotrivite.

"Trebuie să vorbim pe două planuri, planul intern şi planul extern. În plan intern, ce au făcut tinerii de la Iniţiativa România este chiar un gest patriotic, este salutar în acest context în care opoziţia este atât de şchioapă şi nu vede nocivitatea relaţionării instituţionale a unui om ca Liviu Dragnea cu partenerul strategic. Faptul că cei de la Iniţiativa România suplinesc acest deficit de opoziţie este un lucru foarte bun, le-am citit solicitarea, este corect fundamentată, şi pot să spun un lucru, să zicem, în calitatea mea de foarte bun cunoscător al administraţiei americane: această solicitare va fi luată în seamă în mod clar pentru că felul în care se analizează în mod argumentat, pe un un anumit şir de instituţii din statul american, este unul foarte viguros. Iar ceea ce Iniţiativa România cere se va pupa într-un fel cu toate rigorile statului american legate de un partener strategic şi de reprezentarea acelui partener", a explicat Cozmin Guşă.

Citește și: SURSE - Tăriceanu, ordin de RACOLARE masivă la ALDE: s-a ieșit la vânătoare de liberali

Consultantul politic a mai afirmat că în ceea ce îl priveşte pe Liviu Dragnea nu trebuie decât să recapitulăm ştirile pe care le-a difuzat Realitatea TV în ultimele două luni şi ceva.

"Liviu Dragnea a dorit să aibă o vizită în SUA, în care să aibă întâlniri cu oameni din mediu administrativ, din departamentul de stat. Nu a reuşit, i-a fost refuzat această vizită, în ciuda faptului că el chiar şi-a luat bilete de avion, nu a mai reuşit să meargă acolo. A fost o mică compensaţie prin vizita ministrului de Finanţe la Washington, care însă acest a discutat cu totul altfel de lucruri şi nu la un nivel de reprezentare în care Statele Unite, departamentul de stat, să considere că ar fi necesar să dea şi un comunicat. Al doilea lucru, pe care îl spun în premieră: Liviu Dragnea a avut un demers oficial în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru a avea o întâlnire cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, care însă i-a refuzat, de asemenea, acest demers de a se întâlni la nivel de omologi pentru dezvoltarea unor grupuri parlamentare comune. Deci, într-un mod evident, domnul Dragnea a fost refuzat de două ori în ultimele două luni, nu pentru că România ar fi fost refuzată, ci pentru că domnul Dragnea face fel de fel de jocuri de tip politicianist prin care Liviu Dragnea vrea să se proiecteze, că este izolat din punct de vedere internaţional, într-o relaţie instituţională cu partenerul strategic", a detaliat consultantul politic.

Cozmin Guşă a mai spus că acest lucru trebuie să ne dea de gândit. "România nu stă în Liviu Dragnea, deşi în plan intern el încearcă să ne convingă că ar conduce tot. În plan extern, gestul său total excesiv şi nepotrivit în administrarea relaţiei cu statul Israel, în sensul intenţiei de mutarea a Ambasadei, l-a făcut cu atât mai puţin frecventabil pentru că l-a prezentat ca pe un om care nu respectă regulile jocului internaţional. Sigur, Israelul este un stat prieten, Israelul are o tradiţie atât culturală, cât şi investiţională în relaţia cu România, dar nu trebuie să considerăm că deciziile geo-politice vor fi luate de Israel fără a primi aprobare de la Washington pentru că ştim bine că forţa Israelului în regiune vine din susţinerea pe care i-o oferă SUA, iar cu acest lucruri nu se joacă", a mai precizat acesta.

Citește și: Traian Băsescu lansează arsenalul greu: 'E o ticăloșie. Ăla e un nenorocit de om'

Consultantul politic a mai declarat că pentru premierul Israelului Benjamin Netanyahu acest demers a lui Dragnea, total nepotrivit în accepţiune românească, este un eveniment de PR care îl ajută în plan internaţional să mai numere încă o ţară pe lângă cele care deja şi-au exprimat acordul pentru mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Din punct de vedere al lui Netanyahu acest joc îi dă cu plus. Pentru Dragnea nu este decât un inutil joc de imagine în România, în condiţiile în care politica geo-strategică pe care o face un stat trebuie să se coordoneze cu partenerii geo-strategici, adică cu Statele Unite şi Uniunea Europeană. Aici nu avem niciun demers pentru ca să ne racordăm acestui tip de joc extern pe care Liviu Dragnea, într-un fel disperat, îl face. El, practic, a devenit o marionetă a premierului Israelului care îi este de folos lui Benjamin Netanyahu doar în jocul internaţional. România nu câştigă nimic de aici şi având în vedere poziţia destul de fermă a preşedintelui Klaus Iohannis, asta va fi un element care îl va dezavantaja major pe Liviu Dragnea indiferent de ce gânduri are. Evident, gândurile sale, în afară de a scăpa de condamnare, este să mai urce o treaptă sau două trepte în ierarhia puterii şi să candideze la preşedinţie. De câştigat nu văd cum ar putea să câştige, măcar să îşi facă acest capriciu şi să fie candidat al unui partid trecut pe nume persoanal - PSDragnea, pentru că de PSD nu prea mai putem vorbi", a mai explicat Cozmin Guşă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.