Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Craciun în Israel - Mai puţin de jumătate dintre creştinii din Gaza, care au cerut permise israeliane, au fost acceptați

jurnalul.ro
craciun betleem

Mai puţin de jumătate dintre creştinii din Gaza care au cerut permise israeliene pentru a vizita de Crăciun oraşe sfinte precum Betleem şi Ierusalim le-au primit până acum, au declarat marţi membri ai micii comunităţi şi oficiali palestinieni, citaţi de Reuters potrivit Agerpres.

Duminică, Israelul a anunţat că va admite creştini din Fâşia Gaza, un teritoriu pe care îl ţine sub blocadă, contrar unui anunţ din 12 decembrie prin care le interzicea accesul pe motive de securitate - o schimbare în politica sa obişnuită de Crăciun.

Marţi, în ajunul Crăciunului, responsabili de frontieră palestinieni au declarat că au fost eliberate 316 permise pentru ca creştinii să părăsească Gaza pentru Ierusalim şi Betleem, în Cisiordania ocupată de Israel. Liderii religioşi au spus că au solicitat 800 de astfel de permise.

În Gaza sunt în jur de 1.000 de creştini, cei mai mulţi greco-ortodocşi care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi la 7 ianuarie, pe fondul unei populaţii majoritar musulmane de 2 milioane de palestinieni.

"Ei au emis permise pentru bătrâni, nu pentru tineri", a spus Haifa Assalfiti, în vârstă de 62 de ani, înainte să treacă la terminalul de frontieră Erez în Israel, în drum spre Betleem împreună cu soţul ei.

"Fiul meu, fiica mea şi nora mea nu au primit permise. Au rămas acasă supăraţi", a declarat ea pentru Reuters.

O purtătoare de cuvânt a Cogat, agenţia israeliană de legătură cu teritoriile palestiniene, nu a răspuns imediat la un apel de a comenta.

Israelul restricţionează puternic deplasările din Fâşia Gaza, un teritoriu de coastă controlat de islamiştii Hamas, consideraţi o grupare teroristă de Israel şi puterile occidentale.

Anul trecut, înainte de Crăciun pe 25 decembrie, Israelul a acordat permise pentru aproape 700 de creştini din Gaza pentru a călători la Ierusalim, Betleem, Nazaret şi alte oraşe sfinte care atrag mii de pelerini în fiecare sezon de sărbători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.