Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crăciun și Revelion pe sărăcie! Opt din zece români plănuiesc să sărbătorească la cabana plăpumioara

Twitter
revelionul pe stil vechi

Românii se pregătesc să-și petreacă Sărbătorile mai mult acasă, decât plecați în vacanță și cu bugete în scădere din cauza creșterii prețurilor la utilități, alimente și carburanți, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Însă doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielile de sărbători față de anul trecut se numără: creșterea prețurilor la utilități - gaze, electricitate, întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente - 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%.

În ceea ce privește sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% - pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator. Circa 7% intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit. Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu cca 10%) și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive - menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile (44,23%).

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș. În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei. Pentru cadouri, majoritatea respondenților (57,3%) alocă sub 500 lei, 28,7% - între 500 și 1 000 de lei, în timp ce doar 3,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 2 000 de lei.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 58,2% vor împodobi un brad ecologic, 21,8% dintre intenționează să cumpere un brad natural, iar 6,43% vor să opteze pentru un brad la ghiveci, în timp ce 13,5% nu intenționează să își facă bradul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.