Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crampe și dureri în picioare? Ce boală pot ascunde și cum se tratează

Radu Pop

Disconfortul, crampele sau durerea din mușchii picioarelor, mai crescute după efort și care se atenuează în repaus, definesc claudicația, un simptom ce poate indica o boală frecventă, potențial invalidantă: boala arterială periferică. Cunoscută în termeni medicali drept arteriopatie obliterantă, în această boală pacienții mai pot avea și senzația de picioare „reci”, piele palidă sau cianotică, parestezii sau leziuni pe piele care se vindecă greu sau nu se vindecă deloc.

Pentru a evita complicațiile, este recomandat să se efectueze consulturi de cardiologie periodice, chiar și în lipsa unor simptome. Astfel, boala poate fi diagnosticată din timp și tratată corespunzător.

Cu ocazia consultului, toți pacienții trebuie suspuși unui examen vascular minuțios, care se realizează de către un medic experimentat. Acesta presupune evaluarea pulsurilor periferice la nivel femural, popliteu sau distal, dar și măsurarea tensiune arteriale la ambele brațe. Printre testele diagnostice cele mai utile se numără determinarea indicelui gleznă-braț, care este neinvaziv, nedureros și se face simplu, comparând tensiunea arterială de la membrele inferioare cu cea găsită la cele superioare. În plus, pacienților simptomatici, la care este indicată revascularizarea, specialistul le poate indica și ecografia Doppler la nivelul arterelor, angio-CT sau angio-RM și arteriografia periferică.

Odată diagnosticată această boală, ca măsuri generale, va fi nevoie de schimbarea radicală a stilului de viață – o dietă ușoară, combaterea sedentarismului și renunțarea la fumat, de corecția medicamentoasă a factorilor de risc (hipertensiune și diabet zaharat) și de tratament medicamentos specific. De asemenea, afecțiunea mai poate fi tratată printr-o intervenție de chirurgie vasculară, cum este cea de bypass arterial, dar și prin proceduri de cardiologie intervențională, precum angioplastia cu balon și stent și aterectomia, cu multiple avantaje pentru pacient.

Aterectomia cu sistemul Jetstream este o procedură terapeutică modernă, care presupune realizarea unui mici incizii pentru accesul în artera îngustată sau blocată, prin care medicul va introduce un cateter și instrumente speciale pentru fragmentarea plăcii de aterom și aspirarea fragmentelor rezultate, restabilit astfel circulația sangvină. Procedura are multe benefici pentru pacient: risc redus de complicații, recuperare rapidă și durată scurtă de spitalizare.

În Departamentul de Cardiologie intervențională al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu arteriopatie obliterantă care au indicație pentru aterectomie beneficiază de un tratament rapid și sigur cu sistemul performant Jetstream. Procedura este realizată de cardiologi supraspecializați, care sunt susținuți și de specialiști în anestezie și terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, chirurgie vasculară, cardiologie, ecocardiografie și imagistică medicală. La SANADOR, intervențiile endovasculare sunt efectuate cu cele două angiografe de vârf – Philips Azurion 7, într-o atmosferă sterilă, datorită sistemului modern de ventilație cu presiune pozitivă, care permite aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a pacienților și a cadrelor medicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.