Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creativitate pe timp de criză! Cum vrea să-i pedepsească procurorul Parisului pe cei care nu respectă izolarea

Linkdin
coronavirus

În aceste zile, când se dovedeşte cât de greu e să impui - la nivel local sau global - o disciplină cetăţenească, unele autorităţi dau dovadă de creativitate. Ca mulţi alţii, şi Rémy Heitz, procurorul Parisului, şi-a pus întrebarea „cum îi putem pedepsi pe cei care nu respectă - şi în mod repetat - izolarea?”. Şi a venit cu o propunere: în loc de amenzi grele pentru nerespectarea agravată a restricţiilor de circulaţie legate de epidemia Covid-19, sancţiuni pentru activităţi de interes general „efectuate într-un spital".

„Voi da directive cu privire la adaptarea măsurilor penale, în special cu accent pe activitatea în interesul comunitar. Infracţiunile constatate în ultimele zile implică adesea o populaţie tânără, pentru care o amendă de 3.750 de euro este probabil prea mare, iar o pedeapsă cu închisoarea nu este cu adevărat relevantă", a explicat el în ziarul Le Monde, conform Mediafax.

Traian Băsescu, ieșire furtunoasă în plină criză: 'Trebuie să refacem stocul de bărbați în România'. Guvernul Orban, torpilat: 'Mint cu nerușinare'

Potrivit legii privind starea de urgenţă sanitară, publicată marţi în Monitorul Oficial al Franţei, care intră în vigoare pentru o perioadă iniţială de două luni, nerespectarea regulilor de prevenţie se pedepseşte cu amendă de 135 de euro, majorată la 1.500 de euro în cazul recidivei în următoarele 15 Zile. În cazul a patru încălcări în termen de 30 de zile, pedeapsa se majorează la o amendă de 3750 de euro şi un maxim de şase luni de închisoare.

Pentru procurorul Parisului, o sentinţă în mediu spitalicesc, chiar dacă aceasta nu va fi efectuată până după ridicarea stării de urgenţă sanitară, va avea mai mult sens. Potrivit lui Rémy Heitz, puţin sub 10.000 de infracţiuni au fost înregistrate la Paris de la începutul izolării, plus aproximativ 15 cazuri de trafic de măşti, "trafic de mică anvergură”.

"În total, am confiscat deja zeci de mii de măşti pe care le distribuim în spitale", a afirmat el, în timp ce angajaţii din domeniul sănătăţii au denunţat o lipsă crudă de echipament. "Începem de asemenea să vedem o creştere a violenţei domestice sau intrafamiliale", a afirmat el.

Delincvenţa în perioada coronavirusului oferă "un echilibru contrastant: există mai puţin delincvenţă pe drumul public, de exemplu, cum în metrou există puţine persoane, practic nu mai vezi hoţi de buzunare sau lucruri de genul asta", dar "poate exista un alt fenomen, o delincvenţă economică de oportunitate", din cauza "unor oameni care pot încerca să profite de situaţie."

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.