Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creatorul jocului de societate Catan a murit la vârsta de 70 de ani

Catan - Crop Trust

Germanul Klaus Teuber, creatorul popularului joc de societate Catan, care presupune construirea unor aşezări pe o insulă fictivă, a decedat la vârsta de 70 de ani după o scurtă boală, potrivit unei declaraţii a familiei sale, informează Associated Press.

Catan, denumit iniţial ''The Settlers of Catan'', a fost lansat în 1995. Jocul s-a vândut în zeci de milioane de exemplare şi este disponibil în peste 40 de limbi. A generat zeci de produse derivate şi noi ediţii, inclusiv versiuni electronice, precum şi produse asociate jocului, potrivit Agerpres.

''Cu mare tristeţe şi durere în suflet familia Teuber anunţă că iubitul lor soţ şi tată, Klaus Teuber, a decedat la vârsta de 70 de ani, pe 1 aprilie 2023, după o scurtă şi gravă suferinţă'', se precizează într-un anunţ publicat pe site-ul în limba germană al jocului Catan. Familia a cerut să-i fie respectată intimitatea în această perioadă.

Potrivit unei declaraţii publicate de echipa studioului Catan pe reţelele de socializare, ''în timp ce contribuţiile lui Klaus Teuber la industria jocurilor de societate sunt incomensurabile, ne vom aminti în principal de blândeţea şi de altruismul său, un lider inspiraţional, şi cel mai important, un prieten''.

Teuber s-a născut în iunie 1952 în oraşul german Rai-Breitenbach. A lucrat ca tehnician dentar în anii 1980 în suburbia oraşului industrial Darmstadt, după care a început să creeze jocuri de societate în subsolul casei sale, a declarat el pentru revista The New Yorker în 2014. ''Aveam multe probleme cu compania şi cu profesia'', a povestit el. ''Am creat jocuri ca o evadare. Mi-am creat propria lume''.

Catan este un joc multiplayer în cadrul căruia participanţii folosesc cinci resurse pentru a-şi construi colonii sau aşezări: lână, cereale, cherestea, cărămidă şi minereu. Teuber nu a crezut niciodată că acest joc va avea un atât de mare succes; într-un final, a renunţat la slujba de tehnician dentar în 1998 ''când am simţit că pot să mă întreţin pe mine şi familia mea din Catan'', a declarat el pentru New Yorker. Jocul a devenit o afacere de familie.

În primele cinci luni ale pandemiei de COVID-19 în 2020, vânzările au crescut foarte mult ca urmare a faptului că oamenii au jucat jocuri în carantină, a declarat compania pentru postul de radio NRP.

Echipa Catan i-a îndemnat pe cei care regretă dispariţia lui Teuber "să-i onoreze memoria prin a fi buni unul cu celălalt, prin a-şi urma fără teamă pasiunile creatoare şi prin a se bucura de un joc alături de cei dragi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.