Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Credite cu 'dobânzi avantajoase' pentru studenți. Sorin Cîmpeanu: 'Chiar din această toamnă'

Inquam Photos/ George Călin
Sorin Cimpeanu Campeanu

Noile măsuri anunțate de Executiv aduc 500 milioane de lei pentru tineri și studenți. Este vorba despre două programe, programul Family, care presupune credite de până la 75.000 de lei, și Student Invest, unde creditele pot ajunge la 50.000 de lei.

Totodată cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite.

„E clar că Educația are nevoie de sprijin. Are nevoie de sprijin mai mult decât oricând. Avem nevoie de sprijin atât pentru elevii și studenții români cât și pentru elevii și studenții care sunt refugiați din Ucraina. Există o serie de măsuri care sunt deja în implementare. Am avut săptămâna trecută, la Luxemburg, o întâlnire cu conducerea Băncii Europene de Investiții și există interes din partea acestei bănci pentru a finanța inclusiv partea de credite pentru studenți. Credite evident cu dobânzi avantajoase și mai cu seamă fără existența sau necesitatea unor garanții din partea studenților. Acest lucru a împiedicat până acum acordarea de credite pentru studenți. Suntem în discuții pentru înlăturarea acestui impediment și pentru posibilitatea de acordare de credite celor care doresc să studieze în România”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

„Am avut la finalul săptămânii trecute o întâlnire cu toți rectorii din România și am avut ca invitat și un reprezentant al băncii comerciale române care, de asemenea, în baza aceluiași program european, dorește să se implice pentru acordarea de credite în beneficiul studenților. Am avut o rezoluție a Consiliului Național al rectorilor din România prin care se susține creșterea fondului de burse pentru studenții români. În momentul de față există o alocație lunară de 201 RON pe lună pentru un student. Solicitarea este ca această alocație să crească de la 201 RON la 250 RON pe lună pentru un student. Săptămâna trecută au fost inițiate aceste discuții.  Mai întâi cu conducerea Băncii Europene de investiții și mai apoi cu reprezentanții băncii europene de investiții în România, în prezența rectorilor. În foarte scurt timp vom ajunge la o concluzie și vom anunța concluziile în care aceste credite pot fi acordate. Cert este că este vorba de credite cu o perioadă de grație care vor trebui să fie rambursate după un număr de ani de la finalizarea studiilor. Încercăm să facem operațional sistemul încă din anul universitar 2022-2023, chiar din această toamnă” a mai spus Ministrul Educației la Antena 3.

Acesta a vorbit și despre programul pentru reducerea abandonului școlar.

”Există deja în implementare programul Național de reducere a abandonului școlar prin care copiii din 1391 de școli pentru început, ținta asumată prin PNRR fiind de 750 de școli, vor primi un sprijin substanțial, pentru prima oară un sprijin integrat, pentru a putea participa la școală.

Aceste 1391 de școli vor fi completate până la peste 3300 de școli în runda a doua a programului. Sunt foarte multe programe care se derulează în paralel și dacă aceste programe își ating obiectivele, și trebuie să își atingă obiectivele, pot spune că va fi un ajutor fără precedent pentru sistemul de educație din România”, a conchis ministrul la Antena 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.