Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cresc plățile directe pe suprafață, din 2021, dar scade suma alocată pentru dezvoltarea rurală

winkler-iuliu

Sumele alocate României pentru pilonul I al Politicii Agricole Comune, respectiv pentru plățile directe, vor crește începând din 2021, a anunțat la Arad europarlamentarul Iuliu Winkler. Suma alocată pentru dezvoltarea rurală, însă, va fi mai mică cu un miliard de euro, relatează mediafax.

Sumele alocate României pentru pilonul I al Politicii Agricole Comune (PAC), respectiv pentru plățile directe, vor crește în următorul cadru financiar al UE pentru perioada 2021-2027, a anunțat europarlamentarul Iuliu Winkler, la Arad, în cadrul celei de a 20-a întâlniri a asociațiilor de agricultori din Bazinul Carpatic, se arată într-un comunicat transmis duminică de Biroul de Presă al UDMR.

„Vestea bună este că vorbim despre o creștere, e adevărat moderată, a sumelor alocate pentru România pentru plățile directe. Fondul destinat României va fi de 13,53 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 0,6 % față de sumele din actualul ciclu bugetar. Avem însă și o veste mai puțin bună, și anume că suma alocată pentru dezvoltarea rurală va fi mai mică cu un miliard de euro. Aceasta va scădea de la 7,97 miliarde de euro la 6,75 miliarde, respectiv cu 15,3%. Deocamdată, nu s-a luat decizia finală, în Parlamentul European, dar și între țările membre existând o atmosferă tensionată cu privire la acest subiect. Bineînțeles, noi considerăm că este de neacceptat ca România să primească mai puține fonduri pentru dezvoltare rurală”, a afirmat Iuliu Winkler.

Europarlamentarul UDMR a arătat că cel mai probabil implementarea modificărilor aduse PAC va întârzia.

„Deciziile necesare pentru aplicarea noilor prevederi din PAC nu vor fi luate până la începutul anului 2021. Atât fermierii noștri, cât și factorii de decizie din România și din UE trebuie să fie pregătiți pentru această situație. Scopul nostru principal este să ne asigurăm că subvențiile vor fi plătite la timp și în 2021 și să fie asigurată creșterea conform calendarului stabilit”, a declarat deputatul european al UDMR.

În prezent, în România, subvenția medie pe suprafață este de 195 de euro/hectar, aceasta urmând să crească la 215 euro/hectar. De aceste plăți directe, anual, beneficiază peste 831.000 de ferme care dețin 9,38 milioane de hectare de teren agricol.

„În Parlamentul European vom folosi toate instrumentele pe care le avem pentru a determina noua Comisie Europeană să elaboreze un plan de tranziție pentru anul 2021 prin care să se asigure plata la timp a subvențiilor pe suprafață”, a subliniat Winkler.

Europarlamentarul a mai vorbit despre noutățile pe care le va aduce noua PAC, în special cele legate de protecția mediului și introducerea tehnologiilor ecologice.

„Noua Politică Agricolă Comună este foarte preocupată de introducerea tehnologiilor care protejează mediul înconjurător, de agricultura ecologică. UDMR susține criteriile de sustenabilitate, dar trebuie să fim atenți ca acestea să fie simple și accesibile și pentru fermierii mici. Pentru noi, reducerea birocrației, dezvoltarea unui sistem simplu, transparent și accesibil sunt obiective deosebit de importante”, a spus Winkler.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.