DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Crește presiunea Bruxelles-ului asupra regimului de la Budapesta. Comisarul ungar ținta unei anchete pentru suspiciuni de subminare a Europei

Hungary Tuday
Oliver Várhelyi

Într-un raport, care urmează să fie supus votului miercuri, eurodeputaţii Parlamentului European consideră că este necesară desfășurarea unei anchete independente asupra activități comisarului european Olivér Várhelyi.

Rezoluţia este o evaluare a implementării în cursul anului trecut a politicilor externe și de securitate a Uniunii Europene, din care un paragraf exprimă îngrijorarea cu privire la activitatea comisarului ungar. Potrivit textului, care a primit deja undă verde în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, "comisarul pentru politica de vecinătate și extindere încearcă în mod deliberat să eludeze și să submineze importanța centrală a reformelor democratice și ale statului de drept ale ţărilor care doresc să adere la UE. Din acest considerent, comisia "îndeamnă Comisia Europeană să inițieze o investigație independentă și imparțială pentru a stabili dacă (...) comportamentul de care a dat dovadă comisarul și politicile pe care acesta le susține în ce măsură încalcă Codul de conduită privind membri Comisiei și obligațiile comisarului care decurg din tratate", relatează Nepszava citat de Rador.

Europarlamentarul social-democrat olandez Thijs Reuten, cel care a formulat moțiunea, a declarat pentru ziarul ungar "Népszava", că Parlamentul European doreşte să vadă şi să afle clar dacă activitatea comisarului ungar este conformă cu prevederile amintite, respectiv dacă este independent de orice influență politică și dacă își desfășoară activitatea ținând cont de interesele generale ale UE. Au fost publicate multe articole de ziare şi au apărut multe zvonuri despre faptul că Várhelyi încearcă să pună pe plan secundar cerințele de membru privind respectarea valorilor democratice și principiilor statutului de drept atunci când evaluează performanța țărilor care doresc să adere la UE. "Are grijă să spună în public ceea ce se așteaptă de la el, dar în practică unele dintre manifestările sale sunt extrem de îngrijorătoare", a menţionat europarlamentarul olandez, referindu-se la faptul că atunci când Olivér Várhelyi se întâlnește cu liderii autoritari din Balcanii de Vest, el nu respinge ferm retorica separatistă și naționalistă a acestora. "Extinderea este unul din cele mai importante teritorii ale UE şi este esențial ca o persoană impecabilă să fie responsabilă pentru aceasta. Mă îndoiesc că comisarul ungar corespunde cerințelor. O investigație independentă trebuie să abordeze clar aceste preocupări și să stabilească dacă domnul Várhelyi este persoana potrivită pentru această sarcină", a subliniat Reuten.

Nu este pentru prima dată când Parlamentul European îl critică pe comisarul ungar: într-un raport privind Serbia, din vara anului trecut, Comisia pentru afaceri externe "şi-a exprimat deja îngrijorarea sa în legătură cu acele afirmaţii publice, conform cărora Várhelyi nu acordă suficientă importanță anumitor aspecte legate de statul de drept în țările care așteaptă aderarea lor la UE.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ana Pisonero Hernandez, a amintit în răspunsul său transmis ziarului "Népszava" că la începutul mandatului său, comisarul a prezentat metodologia revizuită de extindere, care aşează și mai mult în centrul procesului de aderare democrația, statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale, iar rapoartele de anul trecut privind ţările candidate la UE prevăd clar că progresul aderării va continua să fie determinat de ritmul reformelor implementate în domeniul statului de drept.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.