Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește tensiunea în Marea Neagră: România și SUA, discuții despre securitatea din zonă

Ria.ru
Rusia, Marea Neagră

Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a avut săptămâna aceasta, între 12 şi 18 iulie, întâlniri în Statele Unite ale Americii cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley, dar şi alţi oficiali americani din domeniul apărării, printre temele de discuţie numărându-se evoluţia mediului de securitate în regiunea Mării Negre. „Întâlnirile au facilitat identificarea unor modalităţi concrete de intensificare a cooperării”, a transmis MApN la finalul vizitei, informează News.ro.

În cadrul discuţiilor din SUA, generalul-locotenent Daniel Petrescu a avut de asemenea discuţii şi cu şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul James C. McConville, şeful Forţelor Navale, amiralul Michael Gilday, cu locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul David W. Allvin, şeful Gărzii Naţionale a SUA, generalul Daniel R. Hokanson, şi cu locţiitorul comandantului suprem al Allied Command Transformation (ACT), generalul Paolo Ruggiero.

„Pe timpul vizitei în SUA, şeful SMAp a participat la ceremonia de realizare a Capabilităţii Operaţionale Complete a Comandamentului Forţelor Întrunite (JFC) Norfolk şi a purtat discuţii cu reprezentanţi ai unor importante grupuri de analiză din domeniul apărării. În dialogul cu oficialii militari americani a fost subliniată importanţa evoluţiilor mediului de securitate în regiunea Mării Negre, a fost analizată eficienţa activităţilor de descurajare întreprinse în cadrul NATO şi în plan bilateral, precum şi asigurarea interoperabilităţii şi operaţionalizarea cât mai rapidă a sistemelor de armament recent achiziţionate de Armata României. Totodată, întâlnirile au facilitat identificarea unor modalităţi concrete de intensificare a cooperării”, se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de Ministerul Apărării Naţionale.

Conform sursei citate, discuţiile cu reprezentanţii structurii de comandă a ACT au avut ca subiect teme privind dezvoltarea capabilităţilor aliate, abordarea strategică a situaţiei de securitate şi planificarea activităţilor comune de instruire.

Oficialul Armatei române a avut de asemenea întâlniri cu reprezentanţi ai institutelor "Center for European Policy Analysis", "Atlantic Council" şi "The Heritage Foundation", organizaţii care, prin analizele pe care le efectuează şi prin legăturile pe care le promovează, pot influenţa politicile americane, inclusiv în regiunea Mării Negre.

„Vizita şefului SMAp se încadrează în acţiunile de consolidare a cooperării cu Statele Unite ale Americii în domeniul apărării. Relaţiile solide şi dinamice de colaborare dintre militarii români şi americani reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic, care urmăreşte consolidarea securităţii României şi promovarea ţării noastre ca vector de stabilitate în Europa de Sud-Est.”, menţionează documentul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.