Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește tensiunea între cele două puteri mondiale: SUA nu mai face schimb de informații nucleare cu Rusia

rusia sua

Statele Unite nu vor face schimb de informații cu Rusia privind forța sa nucleară, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, ca răspuns la decizia Moscovei de a suspenda luna trecută participarea la tratatul New START privind armele nucleare.

Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care SUA și Rusia le pot desfășura.

Ce înseamnă de fapt decizia

"În conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite au dreptul de a răspunde încălcărilor de către Rusia a Tratatului New START prin luarea de contramăsuri proporționale și reversibile pentru a determina Rusia să revină la respectarea obligațiilor sale", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. "Aceasta înseamnă că, deoarece pretinsa suspendare a Rusiei a Noului Tratat START este invalidă din punct de vedere legal, SUA are dreptul legal de a nu actualiza datele semestrial ca răspuns la încălcările Rusiei".

Cum măsoară SUA riscul unui atac nuclear?

O pistă cu privire la capacităţile Washingtonului de a evalua posibilitatea ca Rusia să folosească armele nucleare se poate intui din constantele clarificări pe care le aduce administraţia americană ori de câte ori Putin ameninţă cu folosirea lor în Ucraina.

După ce The New York Times a publicat în noiembrie 2022 o ştire despre presupuse conversaţii între generali ruşi despre utilizarea armelor atomice, John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, a dat asigurări că "nu există semne că Rusia se pregăteşte" să folosească acest tip de armă, relaetază Agerpres.

Mesajul a fost repetat recent, în declaraţii către EFE, de un oficial al Departamentului Apărării, care a adăugat că Statele Unite au "o varietate de modalităţi de a monitoriza războiul Rusiei în Ucraina", dar fără a intra în mai multe detalii din "motive de securitate operaţională".

"Dacă s-ar observa că rachetele mobile încep să-şi părăsească bazele sau că bombardierele efectuează mai multe zboruri decât în mod normal, acesta ar fi un semn că ruşii se pregătesc să atace", clarifică, la rândul său, fostul şef al Oficiului pentru Politici de Verificare şi de Securitate din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Tariq Rauf.

Rauf a explicat că, în prezent, chiar şi populaţia civilă poate fi conştientă de poziţia şi stadiul silozurilor, rachetelor şi sistemelor de lansare ruseşti prin intermediul imaginilor înregistrate de sateliţii comerciali.

Aşadar, atât timp cât forţele nucleare ale Kremlinului rămân la acelaşi nivel de alertă şi SUA nu observă nicio deplasare a rachetelor, Washingtonul va continua să spună că este îngrijorat, dar nu vede niciun indiciu al unui atac iminent, adaugă el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.