Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește vârsta de pensionare? Ministrul Muncii a discutat cu comisarul UE despre îmbătrânirea activă

Facebook
simona bucura oprescu

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a discutat cu comisarul european responsabil de portofoliu pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, despre reforma sistemului de asistenţă socială din România, dar şi despre alte subiecte legate de Inspecţia Socială sau drepturile persoanelor cu handicap.

Simona Bucura-Oprescu a participat, la Luxemburg, la reuniunea EPSCO (Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs / Consiliul de Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului), secţiunea dedicată miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale. Ministrul român al Muncii a avut intervenţii privind tranziţia digitală în domeniul muncii - şi nu numai - în România, sistemul de ocupare a forţei de muncă, implicaţiile pandemiei COVID-19 asupra sistemului de asistenţă socială din ţara noastră, consecinţele inflaţioniste ale războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei şi tranziţia verde, conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului.

În marja reuniunii, ministrul Muncii a avut o întrevedere cu Nicolas Schmit, fiind abordate teme precum reforma sistemului de asistenţă socială din România, găsirea de soluţii de finanţare pentru creşterea capacităţii de lucru (prin dotări şi cursuri de formare) a Inspecţiei Sociale, dar şi a inspectorilor de muncă, precum şi cu privire la măsuri de stimulare a îmbătrânirii active şi cu privire la protecţia drepturilor persoanelor cu handicap.

"Am elaborat deja un pachet de legi în domeniul asistenţei sociale care să îmbunătăţească radical situaţia beneficiarilor din centrele de îngrijire şi a serviciilor oferite. De asemenea, vor fi elaborate un Registru al beneficiarilor de servicii sociale şi un Registru al furnizorilor de servicii sociale, iar licenţierea şi acreditarea se vor face în condiţii mult mai stricte şi doar în urma verificărilor din teren. În egală măsură suntem preocupaţi să găsim soluţii pentru piaţa muncii, fiind conştienţi că lipsa forţei calificate de muncă reprezintă cea mai mare provocare a angajatorilor în momentul de faţă, inclusiv în contextul digitalizării accelerate. ANOFM va trebui să aibă un rol activ din acest punct de vedere. Nu în ultimul rând, sprijinirea producătorilor autohtoni, aşa cum sunt cei din domeniul automotive, de exemplu, este o altă temă pe care am discutat-o cu comisarul Nicolas Schmit", a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În marja EPSCO, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut întâlniri bilaterale cu miniştrii muncii şi protecţiei sociale din Italia, Germania, Olanda, Grecia şi Ungaria. Discuţiile s-au axat pe teme de interes precum respectarea drepturilor românilor care lucrează în alte state membre, pensiile comunitare, condiţiile de muncă, alocaţia de stat pentru copii.

Potrivit MMSS, cele mai importante teme dezbătute în cadrul reuniunii au vizat impactul noilor tehnologii asupra forţei de muncă, miza fiind o tranziţie digitală justă, protecţia socială pentru persoanele care desfăşoară o activitate independentă, consolidarea sistemelor europene de protecţie socială, drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi migraţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.