Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creștere de 2,3% în trimestrul al treilea în Zona Euro

Anadolu Agency
eurozone

Economia Zonei Euro a înregistrat o rată de creștere de 2,3% în trimestrul al treilea al anului 2022 față de perioada similară a anului trecut. Astfel, ritmul de creștere a PIB-ului în cele 19 țări care au adoptat moneda euro a continuat să încetinească în cursul anului curent, după ce în primul trimestru a înregistrat o rată de 5,5%, iar în al doilea 4,2%, relatează Monney Review.

Potrivit comunicatului emis astăzi, miercuri, de serviciul oficial de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, în comparație cu trimestrul al doilea din 2022, economia Zonei Euro a crescut cu 0,3%. La nivel anual, Irlanda a înregistrat cea mai mare creștere, cu o rată de două cifre de 10,6%, urmată de Croația (+5,5%), Cipru (+5,4%) și Malta (+5,2%). Estonia (-2,3%) și Letonia (-0,4%) au înregistrat o rată negativă de creștere.

La nivelul UE, Irlanda (+2,3%) a înregistrat cea mai mare creștere în trimestrul al treilea, cu o rată de 2,3% urmată de Cipru, Malta și România (toate trei +1,3%). La polul opus, cea mai mare contracție a fost înregistrată de Estonia (-1,8%), Letonia (-1,7%) și Slovenia (-1,4%).

În trimestrul al treilea 2022, cheltuielile pentru consumul gospodăriilor au crescut cu 0,9%, de la +1% în trimestrul precedent, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut marginal cu 0,1%, inversând totuși ritmul negativ (-0,1%) din trimestrul al 2-lea. În fine, exporturile au crescut cu 1,7%, iar importurile cu 4,3%.

În același comunicat, Eurostat precizează că ocuparea forței de muncă în trimestrul al treilea din 2022 a crescut cu 1,8% față de trimestrul al treilea din 2021 și cu 0,3% față de trimestrul al doilea al acestui an.  Cea mai mare creștere trimestrială a fost înregistrată în Spania (+1,4%), Malta și Cipru (ambele +1%), în timp ce cea mai mare contracție a ocupării forței de muncă a fost observată în Finlanda (-0,8%), România (-0,6%) și Polonia (-0,4%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.