Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creștere moderată a prețurilor de consum în SUA în luna iulie - un semn de stabilitate economică

news.ro
sua economie

Indicele PCE, un indicator al inflaţiei în Statele Unite, a crescut moderat în iulie, sprijinind opiniile că Rezerva Federală a SUA (Fed) nu va modifica luna viitoare dobânzile, transmit AP şi Reuters.

În iulie, indicele PCE, utilizat ca indicator de referinţă de Fed, a crescut cu 0,2%, similar cu nivelul de luna precedentă, arată datele publicate joi de Departamentul Comerţului din SUA. Costul produselor alimentare a crescut cu 0,2% în iulie, comparativ cu luna precedentă, iar în ritm anual s-a înregistrat un avans de 3,5%.Preţurile la energie au urcat cu 0,1%, conform agerpres.

În ritm anual, indicele PCE a crescut cu 3,3% în iulie, după o expansiune de 3% în iunie, în linie cu estimările. Rata anuală a inflaţiei în SUA a coborât semnificativ de la vârful de 7% atins în 2022. Ţinta de inflaţie a Rezervei Federale este de 2%.

"Aceste date se aliniază foarte bine cu o economie care pare să se modereze spre un ritm durabil, ceea ce probabil indică că Fed nu va mai majora dobânzile", a apreciat Art Hogan, analist la B Riley Wealth.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, a crescut cu 0,2% în iulie, similar cu nivelul de luna precedentă. În ritm anual, inflaţia de bază a crescut cu 4,2% în iulie, după o expansiune de 4,1% în iunie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către Fed la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Pentru a aduce inflaţia la un nivel de 2% pe an, Rezerva Federală americană a majorat dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. În prezent oficialii Fed văd unele semnale încurajatoare că presiunile pe partea de preţuri se reduc, iar economia i-a contrazis pe cei care prognozau o încetinire semnificativă. Faptul că preţurile de consum au avut o creştere moderată în iulie ar putea să îi facă pe oficialii Fed să lase dobânzile nemodificate la reuniunea de luna viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.