Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explodează prețurile de acces în Delta Dunării - Creștere a taxelor cu până la 680 la sută

www.ziuaveche.ro/
delta dunarii

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a transmis Ministerului Mediului un proiect de modificare a tarifelor practicate pentru accesul turiștilor în deltă, dar și pentru alte servicii. Proiectul va intra în vigoare într-o formă finală stabilită prin Ordin al ministrului.

Creștere abruptă a tarifelor de acces în Delta Dunării începând din 2023. În acest moment, un turist trebuie să plătească 5 lei/zi pentru a obține permisul de acces în rezervație. Pentru o săptămână, tariful este de 15 lei, iar pentru tot anul este de 30 de lei. Conform proiectului avansat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) noile tarife ar fi de 30 de lei/zi, 60 de lei pentru 2-7 zile și de 200 de lei pentru un an, creșterea fiind în 200 și 680 la sută.

Permisul de acces pentru autovehicule (valabil împreună cu permisul de acces turistic) are acum o valoare de 10 lei/zi sau 100 de lei până la finalul anului, dar proiectul prevede o majorare la 50 de lei/zi, 100 de lei/săptămână sau 300 de lei/an.

Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării arată că aceste propuneri au fost discutate mai întâi asociații de pescari sau ale operatorilor din turism și vin pe fondul modificărilor aduse și în ceea ce privește majorarea cuantumurilor sancțiunilor pentru cei care încalcă reglementările Rezervației. Consultarea a durat cinci luni, iar scopul ARBDD prin stabilirea acestor valori tarifare este de a atrage turiștii, nu de a-i îndepărta, relatează Adevărul.

„Tariful de acces pe zi trebuie să fie în raport cu importanța locului în care ne aflăm. 30 de lei pe zi înseamnă 6 euro pentru vizitarea unui muzeu natural în aer liber. Până acum delta nu a fost privită așa, doar ca obiectiv turistic facil, la îndemână și, de multe ori, prea puțin respectată”, spune guvernatorul Deltei Dunării Gabriel Marinov.

De asemenea, el explică faptul că banii încasați din aplicarea noilor tarife vor merge exclusiv către conservarea biodiversității Rezervației, din aceste acțiuni făcând parte și lucrările hidrotehnice care sunt destul de costisitoare.

Tarife diferențiate pe tipuri de ambarcațiuni

Dacă în acest moment, proprietarii plătesc un tarif de acces pentru ambarcațiuni de 20 de lei/șapte zile și 100 de lei până la finalul anului, lucrurile se vor schimba odată cu intrarea în vigoare a Ordinului de ministru.

La acest capitol, ARBDD propune o majorare a tarifelor diferențiată în funcție de puterea motoarelor folosite. Astfel, pentru o barcă cu un motor de până la 20 cai-putere (Cp) se va plăti 250 de lei/an (100 de lei/săptămână), în timp ce pentru una cu motor de 20-70 Cp se va plăti 650 de lei/an sau 300 de lei/săptămână.

Proprietarii bărcilor cu motoare mai puternice, cuprinse între 70-150 Cp vor plăti o taxă de acces în deltă de 1.750 de lei/an sau 600 de lei/săptămână. Cei care folosesc motoare de peste 1.500 de Cp va plăti 3.000 de lei/an sau 1.500 de lei/săptămână. Pentru motoarele electrice sau pentru ambarcațiunile nepropulsate nu se va plăti nici un fel de taxă.

„Ne place să credem că datorită frumuseților unice în lume interesul turistic rămâne ridicat pentru Delta Dunării. Pentru aceasta trebuie să realizăm că locul, în afara ideii de obiectiv turistic, rămâne o rezervație naturală aflată în patrimoniul UNESCO, iar toate acestea necesită acțiuni administrative extrem de elaborate”, adaugă guvernatorul Gabriel Marinov.

După ce noile tarife vor intra în vigoare, ARBDD intenționează să implementeze un proiect prin care tariful de acces în deltă să poată fi plătit împreună cu cel de cazare la operatorii economici.

„Rămâne abilitatea și capacitatea noastră de colectare a acestor taxe la agentul economic, dar și alte modalități de încasare a taxei deoarece sunt turiști care intră fără a lua contact cu spațiile de cazare (turistul de o zi sau cel care stă la cort)”, explică guvernatorul.

Plata tarifelor pentru acces în Rezervația Delta Dunării se poate face online, prin SMS, la ghișeul ARBDD din municipiul Tulcea sau la automatele ARBDD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.