Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creșterea indemnizației pentru mame: Finanțarea amendamentelor PNL rămâne neclară

pocora

PNL susține măsuri bugetare care să ducă la creșterea natalității. Finanțarea acestora, totuși, rămâne vagă.

„Populația României a ajuns la nivelul anului 1966!”, începe angoasat comunicatul vicepreședintelui PNL Cristina Pocora. „Iată de ce, statul trebuie să facă urgent o prioritate din creșterea demografică, din încurajarea familiilor să aibă urmași!” se spune în paragraful imediat următor.

Măsurile propuse includ:

  • eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației;
  • acordarea indemnizației până când copilul împlinește vârsta de 2 ani;
  • indemnizație de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mică de 85% din salariul minim brut pe ţară;
  • stimulent de inserţie în de 50% din indemnizaţia minimă stabilită.

Sursa de finanțare este întreg bugetul!

„O sursă bugetară avută în vedere atunci când am formulat amendamentele o reprezintă bugetul național, iar dacă vorbim despre cum colectăm mai mulți bani la buget pentru a finanța proiecte strategice pentru România – ca de exemplu creșterea demografică – atunci o sursă bună ar putea fi reprezentată de recuperarea integrală a prejudiciului din dosarele de corupție,” se spune în comunicat.

„Sunt convinsă că se pot adopta foarte repede reglementările necesare, astfel încât recuperarea prejudiciilor să se facă mai rapid și banii să fie folosiți în mod real pentru dezvoltarea României”, continuă pe un ton hiper-optimist Pocora.

Autoarea comunicatului dorește să înscrie combaterea deficitului între prioritățile naționale. Nu mă pot opri să observ că aceste priorități nu includ nici creșterea economiei nici a nivelului de trai.

„Combaterea deficitului demografic trebuie să fie o prioritate, este obligatorie și urgentă, la fel ca și angajamentul de 2% din PIB pentru Apărare, contribuția la pensiile private sau respectarea angajamentului de deficit de 3%.”

Partea interesantă apare când comunicatul ne asigură că efortul bugetar este, dealtfel foarte mic: „o creştere de aproximativ 4000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei”. No, dacă beneficiază numai 4000 de oameni pe an, cu aceștia nu rezolvăm problema declinului demografic.

Nervozitate în PNL

Comunicatul vine, cel mai probabil, datorită nemulțumirii PNL care nu primește susținerea așteptată de la Guvern în privința amendamentelor la Legea concediului maternal.

"Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm bani dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%”, a declarat Dacian Cioloş, pentru ProTV.

Dealtfel, PNL a reacționat încă de ieri, prin voce co-președintelui Alina Gorghiu.

„Era nevoie de declanşatorul care înseamnă sarcina în viaţa mea ca să pot să mă gândesc foarte serios la tot ce înseamnă agenda unei femei în România. Este foarte complexă, dar în acelaşi timp irelevantă pentru decidentul politic de astăzi”, a spus aceasta, duminică, 27 martie, citată de Mediafax.

Poate construi PNL o victorie prin frică?

https://www.youtube.com/watch?v=wS2WPr1UpNM

Dincolo de legea în sine mă surprinde neplăcut tonul panicard prin care Cristina Pocora vinde o lege care, totuși, afectează doar 4000 de oameni. Nici măcar calculul politic nu cred că este în favoarea PNL în acest caz.

Da, discursul bazat pe frică este puternic. Dar să fim sinceri, poate PNL să preia acest discurs. Are el liderii carismatici specializați în mesaj mesianic? Nu, nu are. Un PNL care își construiește mesajele pe frică riscă să împingă electoratul în brațele (P)MP, ale noilor partide sau, de ce nu, ale PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.