Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creșterea prețurilor la energie, carburanți și gaze continuă pentru Republica Moldova

fanatik.ro
preturi

În nouă luni ale anului 2021 scumpirile din domeniul energetic au constituit 12,5%, iar până la sfârșitul anului estimările arată că scumpirile vor ajunge la 16%, ceea ce reprezintă valoarea maximă din ultimii 10 ani.

„Cel mai mult inflația energetică a fost influențată de creșterea prețurilor la produsele petroliere cu 31,8% în primele 9 luni ale anului. Totodată, prețul la energia electrică pentru consumatorii casnici s-a redus cu 8,3%, iar la gazele naturale tarifele au rămas neschimbate până în prezent”, constată economistul Veaceslav Ioniță, transmite presa din Republica Moldova.

Creșterea prețurilor la resursele energetice din acest an are loc după o scădere pronunțată din 2020 cu 10,4% și o menținere relativ stabilă în ultimii 8 ani.

În anul 2020 inflația energetică a scăzut datorită reducerii prețurilor la produsele petroliere cu 16,6% și scăderea tarifelor la energia electrică cu 8,9%.

Potrivit lui Ioniță, această stabilitate a prețurilor din ultimii ani a determinat scăderea poverii energetice a Moldovei, care este determinată de Importul de Resurse energetice raportate la PIB. Astfel, până în 2015 Moldova importa resurse energetice egale cu 12-15% din PIB, iar în 2020 acest indicator a ajuns la minimul istoric de doar 4,8% din PIB. În condițiile celor mai proaste evoluții, povara energetică a Moldovei riscă să ajungă la 10,4%, ceea ce este de două ori mai mult decât în 2020, însă comparabil cu situația de până în 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.