Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creștinii din Ierusalim fac scut în jurul Bisericii Armenești - O afacere imobiliară ar putea elimina comunitatea din Orașul vechi

Al Jazeera
Ierusalim

Șefii bisericilor creștine din Ierusalim au lansat un apel comun rar la sfârșitul săptămânii, avertizând că o afacere contestată cu terenuri ar putea șterge prezența veche de secole a comunității armene în Orașul Vechi, relatează Reuters.

Comunitatea de etnie armeană are propriul său cartier în vechiul oraș Ierusalim, în conformitate cu granițele trasate de conducătorii otomani - cel mai mic dintre cele patru cartiere, care includ, de asemenea, cartiere musulmane, evreiești și creștine foarte distincte, notează Mediafax.

Cu toate acestea, armenii spun că riscă să le fie ștearsă prezența veche de secole din Orașul vechi de o înțelegere de a închiria aproximativ 25% din zona lor unor dezvoltatori care doresc să construiască un hotel de lux în acest loc.

Înțelegerea a fost semnată de șeful Bisericii Armene din Ierusalim în iulie 2021, dar membrii comunității sale au declarat că prima dată când au auzit de ea a fost atunci când topografii au început să lucreze în zonă în acest an.

În ciuda contestației legale, buldozerele au sosit săptămâna trecută și au început să rupă o parcare, care acoperă o parte din terenul contestat. Când protestatarii au blocat lucrările, au apărut coloniști israelieni evrei înarmați, într-un efort eșuat de a dispersa demonstrația.

„Provocările care sunt folosite de presupușii dezvoltatori pentru a desfășura tactici incendiare amenință să șteargă prezența armeană în zonă, slăbind și punând în pericol prezența creștină în Țara Sfântă”, au scris liderii creștini, inclusiv șefii Bisericilor Ortodoxă Greacă și Romano-Catolică.

Preotul care a negociat acordul în numele său a fost dezmoștenit de Sinodul Bisericii în luna mai și a părăsit Ierusalimul.

Comunitatea armeană spune că investitorul din spatele contractului de închiriere a terenului este un om de afaceri australian-israelian, Danny Rubinstein, care deține o companie înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Xana Capital Group. Un afiș al companiei a apărut în parcare la scurt timp după ce au apărut topografii.

Rubinstein nu a răspuns solicitării trimise prin intermediul contului său Linked-In prin care i s-a solicitat să comenteze proiectul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.