Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crime de război în Ucraina - CPI a trimis în teren cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată

Agerpres
Curtea Penala Internationala CPI

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat marţi desfăşurarea în Ucraina a unei echipe de 42 de anchetatori şi experţi, cea mai mare misiune în termeni de efectiv trimisă vreodată în teren, pentru a ancheta crimele comise în timpul invaziei ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Confirm astăzi că biroul meu a trimis o echipă formată din 42 de anchetatori, experţi în criminalistică şi alt personal de sprijin în Ucraina", a declarat într-un comunicat Karim Khan, adăugând că este vorba despre "cea mai importantă misiune în termeni de efectiv trimisă vreodată în teren o singură dată".

Procurorul CPI, instanţă creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, a deschis pe 3 martie o anchetă asupra acuzaţiilor de crime de război şi de crime împotriva umanităţii în Ucraina, după ce a primit undă verde din partea celor aproape 40 de state părţi.

Karim Khan s-a deplasat în Ucraina în aprilie, în special la periferia Kievului, la Bucea, unde cel puţin 20 de cadavre au fost descoperite pe 2 aprilie.

"Datorită desfăşurării unei echipe de anchetatori, vom fi mai bine plasaţi pentru a exploata pistele şi a aduna mărturii privind atacuri militare care ar putea fi constitutive unor crime vizate în Statutul de la Roma", tratatul fondator al CPI, a declarat el.

Khan a mulţumit de altfel guvernului olandez pentru cooperarea sa, prin desfăşurarea unui "număr important de experţi naţionali" în sprijinul misiunii CPI, cu sediul la Haga, în Ţările de Jos.

"Activităţile noastre în materie de anchetă şi de criminalistică în teren vor câştiga în eficacitate datorită acestei colaborări", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.