Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criptomonedele alertează Ankara - Platformele intră sub incidența reglementărilor privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului

zf.ro
bitcoin criptomonede

Turcia a adăugat platformele de tranzacţionare a criptomonedelor pe lista firmelor care intră sub incidenţa reglementărilor privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului, se arată în legislaţia publicată sâmbătă în Gazeta Oficială a ţării, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Decizia se aplică imediat şi acoperă "furnizorii de servicii de criptoactive" care sunt incluşi în actuala legislaţie.

Banca Centrală a Turciei (CBRT) a interzis în 16 aprilie folosirea criptomonedelor şi criptoactivelor pentru achiziţii de bunuri şi servicii, menţionând posibilele pagube "ireparabile" şi riscurile semnificative în urma unor astfel de tranzacţii.

Conform CBRT, criptomonedele şi alte active digitale de acest tip, bazate pe tehnologia registrului distribuit (distributed ledger technology - DLT), nu pot fi folosite, direct sau indirect, ca instrumente de plată.

"Furnizorii de servicii de plată nu vor putea să dezvolte modele de afaceri într-un mod în care criptoactivele sunt folosite, direct sau indirect, în furnizarea de servicii de plată şi emitere de monedă electronică şi nu vor putea să furnizeze servicii legate de astfel de model de afaceri", a informat Banca Centrală a Turciei.

După ce Banca Centrală a Turciei a interzis folosirea criptomonedelor şi criptoactivelor pentru achiziţii de bunuri şi servicii, în 23 aprilie autorităţile de la Ankara au emis mandate de arestare pentru 78 de persoane din cauza presupuselor legături cu o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor, al cărei fondator a fugit din ţară cu aproape două miliarde de dolari din activele investitorilor.

Poliţia turcă a arestat aproximativ 62 de suspecţi din opt oraşe, inclusiv în Istanbul, unde are sediul platforma Thodex.

Din ce în ce mai mulţi cetăţeni turci s-au îndreptat spre criptomonede în încercarea de a-şi proteja economiile pe fondul scăderii valorii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate. În luna martie, inflaţia în Turcia a fost de 16,2%, de peste trei ori mai mult decât ţinta de 5% a Băncii centrale. În paralel, lira turcească s-a depreciat cu 10% în raport cu dolarul în acest an, continuând o tendinţă care a început în urmă cu opt ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.