DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cristian Dide rămâne la răcoare: Riscă să facă și Revelionul după gratii

Inquam Photos / Octav Ganea
cristian dide

Curtea de Apel Iași a decis ca protestatarul Cristian Mihai Dide să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de droguri. CAI a respins contestația formulată de Dide împotriva deciziei Tribunalului Iași, privind arestarea sa preventivă, scrie BUGETUL.RO.

„În baza art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b rap. la art. 204 Cod procedură penală respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Dide Cristian – Mihai împotriva încheierii nr. 277/JDL din data de 23.11.2021 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Iaşi în dosarul penal nr. 6229/99/2021, încheiere pe care o menţine. În temeiul dispoziţiilor art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă.”, se precizează în soluția magistraților ieșeni.

Luni dimineaţă, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi, au efectuat 9 percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Călăraşi şi în Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale (magazine) şi la locuinţele unor persoane fizice suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc (canabis şi produse cu conţinut THC).

Potrivit unui comunicat al DIICOT, o persoană a procurat din afara ţării, dar şi de pe teritoriul României cantităţi de canabis pe care le-a deţinut şi distribuit prin intermediul unor societăţi de curierat. O parte dintre aceste stupefiante au fost trimise, sub formă de colete, către DIICOT - Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi.

Surse judiciare au declarat că persoana respectivă este protestatarul Cristian Dide.

De altfel, Cristian Dide s-a exprimat public în mai multe rânduri pentru legalizarea consumului de canabis în România.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate produse şi substanţe, susceptibile a face parte din categoria drogurilor.

Asociația lui Dide, ”Evoluție în Instituție” este de părere că procurorii și judecătorii nu au înțeles ce mesaj a vrut să transmită protestatarul.

”Cristian-Mihai Dide a primit 30 de zile arest printr-o decizie a Tribunalului Iași, la cererea unui procuror DIICOT Iași, pentru un protest pe care Dide l-a făcut tocmai împotriva DIICOT. Cum știrile false sau trunchiate fumegă în aceste zile, trebuie să facem câteva clarificări.

Dide a protestat ani la rând împotriva practicilor DIICOT, în acțiuni dintre cele mai diverse. Azi DIICOT Iași, în procesul verbal în care cere capul lui Dide, în mod neadecvat, dar teribil de amuzant, folosește ”Cannabis”, denumirea în latină a cânepii, în sensul de ”drog de risc”.

Dar să explicam. Ce a făcut, de fapt, Dide? Timp de doi ani a achiziționat în mod legal, online, inslusiv din România (de la firmele Ferma Domnița Maria și Original CBD SRL, între altele, care comercializează produse din cânepă sau ”cannabis”, în mod legal, în România), produse care conțin catități infime de THC, produse pe care Dide ulterior le-a retrimis integral DIICOT, însoțite de scrisori conținând toate datele lui de identificare, inclusiv adresa, el atrăgând astfel atenția asupra practicilor discreționare și absurde ale angajaților acestei instituții în lupta cu ”crima organizată”. Dide a documentat întregul fir al acțiunii sale de protest, a filmat toate recepționările și trimiterile de colete, ba chiar a trimis DIICOT inclusiv facturile și bonuri fiscale de achiziție.

Cannabis este denumirea informală a unei substanțe consumate în mod legal în multe state UE, drog de risc în România, dar este și denumirea unei biete plante din familia Cannabaceae, cultivată ca non-drog de 12.000 de ani încoace. Așadar, dragi procurori DIICOT, dacă primiți direct pe birou un bon fiscal pe care citiți ”câteva grame cannabis”, este posibil să fie vorba despre o biată plantuță. Voi, care investigați droguri de mare risc, nu știți asta? Atunci nu știți materia.

DIICOT nu a făcut nimic, timp de doi ani, nu l-a contactat niciodată pe Dide sau asociația noastră, Evoluție în Instituție, pe care el o conduce. DIICOT a primit totul pe tavă de la Dide, care le explica cu subiect și predicat că ei, DIICOT, își fac de fapt așa-zisa treabă într-o distopie Kafkaescă. Deși a trimis aceste pachete însoțite de scrisori la mai multe sedii DIICOT din țară, doar DIICOT Iași a făcut ceva. Și ce exact? A oprit un tren în care se afla Dide în plin câmp, în plină noapte (noaptea dinspre 21 spre 22 noiembrie). L-a ridicat cu mare tamtam pe Dide, l-a plimbat prin toată țara cu nino-nino, ba la București la percheziții acasă, ba la Iași în arest.

Cristian-Mihai Dide se află în acest moment, pentru activism civic într-un stat membru UE, în arest pentru 30 de zile. Asta fără să fi fost judecat, și doar pentru ca a atras atenția autorităților de cât de ușor este să cumperi în România ceea ce ei etichetează ca fiind ”droguri de risc”. Nu putem însă să nu râdem când citim lista de ”produse” comandate și retrimise de Dide la DIICOT, listate cu mândrie de procurorii de la Iași – cităm textual din procesul verbal al procurorului: ”56,81 grame fragmente vegetale în care s-a pus în evidență THC”, ”0,94 Rezină de canabis”, ”98,0 mililitri lichid care conține cannabis”. Și tot așa. Le recomandăm procurorilor DIICOT să încerce să se drogheze cu aceste ”probe” și să ne anunțe când au reușit.

Ințelegerea instituțiilor române care încadrează la ”droguri de risc” substanțe ce conțin sub 0,2 la suta THC, este greșită, pentru ca nu te poți droga cu ele nici macar dacă încerci foarte, foarte tare. Asta pentru că drogul conține de 75 de ori mai mult THC. E ca și cum listezi Ciocolata cu Rom la categoria băuturi alcoolice, sau încerci să te îmbeți cu Ciocolata cu Rom. Încercă, procuror DIICOT și ia vezi, poți?

De doi ani Cristian Mihai Dide încearcă sa tragă un semnal de alarmă asupra atitudinii abuzive, brutale și lipsite de discernământ a DIICOT – și angajaților ei. Producătorii industriali de cânepă din România sunt sistematic hărțuiți, tratați ca niște criminali de către DIICOT, ba chiar arestați și cu recolta pusă sub sechestru, pentru ca apoi să fie lasați liberi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și cu o bătaie pe umăr. Procurorii DIICOT se fac că lucrează la trafic de droguri și crimă organizată, în țara europeana în realitate campioană UE la trafic de copii. ”Global Slavery Index” arată că România este între campioanele mondiale ale sclaviei moderne, cu majoritatea victimelor folosite pentru exploatare sexuală. În iunie anul acesta Conciliul Europei, prin Grupul de Experți pentru Acțiune împotriva Traficului de Persoane (GRETA), a somat România să ia măsuri împotriva traficului de persoane, jumătate dintre românii traficați pentru scopuri sexuale fiind copii. DIICOT, instutuția direct responsabilă pentru investigarea acestor crime, se face că plouă, în schimb îl arestează pe Cristian-Mihai Dide cu mare desfășurare de forțe pentru un protest-glumă, și confiscă suveniruri cu Bob Marley de la un om care nu pune gura pe o țigară, că așa e el, cu atât mai puțin pe o țigară cu cannabis.

Arestul pentru 30 de zile al lui Cristian Mihai Dide e reacția ofuscată la o glumă a unor procurori obtuzi, care nu au maturitatea să înțeleagă o problemă de fond, dar care fac abuz de putere, pentru că pot. Sperăm că el va fi eliberat în cel mai scurt timp, iar un punct definitiv va fi pus acestei șarade de investigații penale. Cu fiecare zi petrecută în arest, statul român și autoritățile lui îi dau dreptate lui Dide: că trăim într-o țară absurdă, fără lege, fără dreptate, făra umor și fără bun simț, dar campioană la trafic de carne vie – România ca un sat fără câini”.”, a precizat asociația.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.