Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cristian Ghinea s-a dezlănțuit la moțiunea simplă inițiată de PSD împotriva sa și a amenințat cu Kovesi: 'Ați alungat-o din țară și ați dat de dracu' iar'

Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Ghinea

Cristian Ghinea este vizat de o moțiune simplă din partea PSD, iar la dezbaterea sa a declarat că a citit documentul care este ”un banc prost”. El i-a amenințat pe cei din PSD cu Laura Codruța Kovesi. ”Ați alungat-o din țară și ați dat de dracu' iar!” a anunțat ministrul Proiectelor Europene.

”Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot spus la dezbaterile din comisiile de afaceri europene că ar fi bine să discutăm pe bune, serios, aşezat despre fondurile europene. Văd şi azi aici că nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspendă contul pentru fake news.

Citește și:  Deputatul Daniel Ghiţă, cinci întrebări pentru ministrul Cristian Ghinea

Sunt 5 mari minciuni în această moţiune pe care oricine le putea verifica uşor din informaţii publice. Trebuie doar să citiţi. Prima minciună gogonată: vă plângeţi în moţiune că în fiecare zi România pierde mulţi bani. Adevărul este că în anul asta au intrat în România până acum 1,6 miliarde de euro din fonduri structurale. Asta înseamnă 10 milioane de euro în fiecare zi, dacă împărţim pe ore înseamnă 440.000 de euro pe oră, adică aproape jumătate de milion de euro pe oră bani intraţi efectiv în ţară în acest an. Şi asta înainte de PNRR. Acesta este adevărul, găsiţi informaţia pe site-ul MIPE. Alte 2,3 miliarde de euro aflate în procesare bani care vor intra în ţară până în decembrie. Spuneţi în moţiune: faptele şi cifrele vorbesc, Da, cifrele vorbesc şi vă fac de râs.

A doua minciună gogonată: spuneţi doamnelor şi domnilor de la PSD că absorbţia curentă este la pământ. Fals: rata absorbţiei pentru exerciţiul financiar curent este de 55%. În marja curentă a mediei europene de 58%, chiar mai mare decât a altor state ca Italia 53%, Spania 51%, Danemarca sau Olanda 45%. Informaţia este din nou publică pe site-ul Comisiei Europene. Puneţi mâna şi citiţi. A treia minciună gogonată: spuneţi că programele din Cadrul Financiar 21 - 27 nu există nici pe hârtie. În acelaşi text, două pagini mai târziu, pentru că autorii moţiunii nu au citit-o de la un capăt la altul, scrie un lucru diferit: programele operaţionale au fost trimise toamna trecută la Bruxelles. Decideţi-vă: ori nu există deloc ori au fost trimise la Bruxelles. Adevărul este că România a publicat încă de anul trecut prima variantă a programelor operaţionale şi într-adevăr au fost trimise la Comisie. Informaţiile astea, şi ele publice, se găsesc pe site-ul MIPE. La fel se găsesc acolo şi programele operaţionale. Puneţi mâna şi citiţi-le.

Fondurile europene reprezintă coloana vertebrală financiară a intervenţiei statului român în lupta cu epidemia. Şi aceste informaţii sunt publice, se găsesc pe site, puneţi mâna şi citiţi că nu doare. A cincea minciună gogonată şi cea mai gogonată: s-au evaporat 1,3 miliarde de euro din alocarea pentru PNRR. Fals. Alocarea se face pe baza unei formule de calcul din Regulament. Formula e bazată pe VNR, nu BMW, nu e o maşină nemţească, este venitul naţional brut.

Haideţi să vorbim despre ce vă doare cu adevărat. Văd că sunteţi foarte supăraţi pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adevărul este că după ce PNRR reuşeşte - şi va reuşi, după ce PNRR reuşeşte, partidul sărăciei, partidul subdezvoltării, partidul corupţiei, adică PSD nu-şi va mai găsi locul şi menirea în România pentru că PNRR înseamnă că vom repara România după ce aţi stricat voi. PNRR înseamnă opusul a ceea ce face PSD în România atunci când apucă să guverneze.PNRR înseamnă că vom repara România după ce ați stricat voi.

Cele 8 motive pentru care PSD fuge de PNRR ca dracul de tămâie:

Citește și: Mihai Tudose: Ziceați că PSD-iștii sunt aroganți? Luați de la PNL și USR-PLUS!

Hai să luăm pe rând cele opt motive pentru care PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie. 1. Funcţionarii. Unde este domnul Ciolacu? Văd că a plecat. Domnul Ciolacu stătea aici la tribuna asta acum câţiva ani şi se fălea cu Codul Administrativ. Ne explica cum veţi schimba, voi PSD-ul, ţara asta cu Codul Administrativ. Ce aţi făcut cu asta? Nimic. Aţi pus acolo un proiect pilot, de pildă, examen naţional pentru funcţionarii publici. Este în lege, dar nu aţi fost capabili să-l implementaţi. V-a dat Dragnea peste degete. Vom face noi un examen naţional pentru toţi funcţionarii publici pe bază meritocratică. Serveşti statul român dacă eşti capabil să treci acest examen. Distribuţia pe post se face din această categorie, nu se vor mai truca examene pe post. PSD fuge de acest examen pentru că înseamnă moartea pilelor, îşi pierde reţeaua clientelară din administraţie. Nu veţi mai putea să băgaţi politruci în ministere şi administraţie. Ghinion!

Doi. Hai că asta e şi mai tare. Companiile de stat, praf le-aţi făcut. Prin PNRR vom reforma companiile de stat. Nu vor mai fi vacile voastre de muls. Le vom audita, le vom reforma, vom scoate pachete minoritare de acţiuni pe Bursă, astfel încât să întoarcem această avuţie la poporul român, nu la ventuzele PSD.

Trei. Asta e şi mai tare: Pădurile - un alt motiv de nervi pentru PSD. În 2016 am pus pe picioare radarul pădurilor. Pentru prima oară după Revoluţie am oprit jaful, am oprit furtul de lemn, dar a fost doar temporar pentru că a venit la putere PSD cu Ciolacu, cu Grindeanu, cu Tudose şi celelalte slugi ale lui Dragnea. Care a fost primul lucru pe care l-aţi făcut în 2017? Aţi distrus sistemul de urmărire a furtului de lemn pentru că mafia lemnului şi PSD sunt mână în mână. Prin PNRR vom reface sistemul SUMAL. Prin PNRR vom urmări cu mijloace digitale toată masa lemnoasă care se taie din păduri. Tăiem accesul mafiei la păduri. Domnule George Simion, am văzut pe Facebook că vă luptaţi cu mafia pădurilor. Din păcate, doar pe Facebook vă luptaţi, că văd că semnaţi moţiunea alături de mafia lemnului. Să vă fie ruşine. Pentru prima dată în istoria României vom avea un program naţional pentru împăduriri. 45.000 de hectare de pădure noi vor apărea în România prin PNRR.

Al patrulea motiv pentru care PSD fuge de PNRR ca dracu' de tămâie îl reprezintă digitalizarea în administraţie.

Cum a făcut PSD digitalizarea: în 2016 am găsit la Guvern o căpuşă care folosea licitaţiile pentru digitalizare ca pe un fel de bancomat personal. Când avea nevoie de bani pentru partid, Sebastian Ghiţă, îl mai ştiţi pe Sebastian Ghiţă? Sebastian Ghiţă mai comanda o licitaţie trucată. Cum facem noi digitalizarea: Vom face un program guvernamental, vom lega toate instituţiile între ele, astfel încât cetăţenii să nu mai care informaţii pe hârtie de la o instituţie la alta. Vom organiza licitaţii internaţionale pentru această infrastructură - şi când zic licitaţii internaţionale, nu mă refer la refugiatul politic Sebi Ghiţă.

Citește și: Laura Vicol îl face praf pe Cristian Ghinea: În nicio ţară normală la cap un astfel de individ nu poată să rămână ministru

Cinci. Asta e şi mai tare: spitale, domnule! Da, spitale vom face prin PNRR, spitale cu termen clar de finalizare, cu livrabile. Aţi promis domnule Ciolacu opt spitale regionale. Unul nu aţi fost în stare măcar să-l începeţi cât aţi fost la guvernare. Aţi livrat doar cea mai scumpă machetă din lume. Păcat că nu este doamna Firea aici. Aş fi vrut să o salut. Doamnei Firea i-a luat patru ani să scrie un proiect de termoficare la Bucureşti. Patru ani să scrieţi un proiect de 230 de milioane de euro. Aţi primit zeci de cereri de clarificare de la Comisie. Vreţi să le publicăm? Vreţi să facem un show penibil din acest dialog tehnic? Patru ani v-a luat ca să scrieţi cum vreţi să reparaţi nişte ţevi. La spitale aţi lăsat o machetă într-un hol. Ăsta este nivelul PSD în ce priveşte fondurile europene.

Şase. Educaţie. Vă declaraţi un Partid Social Democrat. Aţi guvernat atâta timp şi nu aţi făcut nimic, dar nimic pentru copiii săraci ai României. Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare abandon şcolar şi ar trebui să vă fie ruşine pentru asta. Lansăm prin PNRR cel mai mare program naţional pentru reducerea abandonului şcolar. Jumătate de miliard de euro. Lansăm prin PNRR bursele punte pentru copiii săraci de la ţară, care nu au bani, să meargă la liceu în altă localitate, să primească aceste burse punte, bani reali pentru copii reali aflaţi în dificultate. Ce proiecte de fonduri europene a gândit PSD când a fost la guvernare? Le dădeaţi şepci de zeci de milioane de euro pe care le făceaţi înainte de campania electorală. V-am blocat asta în 2016, sunt foarte mândru şi nu-mi cer scuze pentru asta. O să vă blochez de la furt şi de la risipă pe unde vă prind.

Şapte. Autostrăzi. Hai să vorbim de autostrăzi. Investim prin PNRR 7,6 miliarde euro în transportul din România. Nu există nevoie mai mare pe care să o resimtă toţi românii. Prin PNRR vom avea 434 de km de autostrăzi noi. Îşi doreşte PSD autostrăzi? Hai să vedem ce spune Vasile Dîncu. Domnule Ciolacu, fiţi atenţi, că-l ştiţi, l-aţi angajat pe post de Agamiţă Dandanache la PSD. (....) Ce a spus Vasile Dîncu acum câteva zile. Citez: Este o încercare greşită. Am pus prea mulţi bani la autostrăzi. Repet, citez din Agamiţă Vasile Dîncu: Am pus prea mulţi bani la autostrăzi. Spuneţi asta oamenilor din Moldova. Da, asta am făcut. Am pus mulţi bani la autostrăzi şi am negociat cu Comisia Europeană. Vom face A7 din PNRR, vom începe A8 din PNRR. PSD trebuie să spună românilor dacă sunt de acord cu faptul că sunt de acord cu faptul că am pus mulţi bani de autostrăzi în PNRR.

Al optulea motiv şi poate cel mai important pentru care PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie. Am prevăzut în plan un sistem foarte, foarte strict de monitorizare şi prevenţie a fraudelor. Asta este, ghinion pentru PSD. Nu veţi putea şpăgui, nu veţi putea fura banii din PNRR. Poate aţi uitat, de la 1 iunie a început să funcţioneze Parchetul European. Da, şi parchetul european, alături de DNA, alături de ANI va fi implicat în urmărirea banilor. Doamna Kovesi să vă păzească. Hai, aplauze pentru doamna Koveşi. Avem o româncă la şefia unei instituţii europene. Aţi alungat-o din ţară şi aţi dat din nou de dracu. Şi apropo, domnule Ciolacu, ţinem pariul, da? Demisia pe masă, eu îmi dau demisia dacă Comisia Europeană nu aprobă PNRR. Aştept să faceţi un gest de onoare şi dumneavoastră, să vă daţi demisia dacă PNRR este aprobat. Doamnelor şi domnilor, PNRR este singurul proiect de ţară real al României. Are reforme, are proiecte, are investiţii propuse şi are bani. Aş fi vrut şi am făcut tot ce a depins de mine să avem un proiect naţional consensual. Dar constat azi încă o dată că nu am cu cine. PSD nu înţelege nimic din fondurile europene. Vom face reforme, vom face investiţii. Această coaliţie merge mai departe şi această coaliţie va face România bine.”, a spus Cristian Ghinea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.