Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Măcelaru va fi dirijorul orchestrei Naţionale a Franţei de Ziua Francofoniei

Sandiegosymphony
Cristian Macelaru

Înregistrarea celei de-a doua suite extrasă de compozitorul francez Maurice Ravel din baletul "Daphnis şi Chloé", în interpretarea Orchestrei Naţionale a Franţei, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, va fi difuzată pe festivalenescu.ro de Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită la 20 martie, conform news.ro.

Cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Francofoniei, ARTEXIM - organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" -, salută cooperarea strânsă în domeniul cultural dintre România şi Franţa, încurajând dezvoltarea şi promovarea de noi proiecte culturale franco-române.

Dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", este şi directorul muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, ansamblu fanion al culturii muzicale franceze.

ARTEXIM se alătură acestei iniţiative prin publicarea înregistrării celei de-a doua suite extrasă de compozitorul francez Maurice Ravel din baletul "Daphnis şi Chloé", în interpretarea Orchestrei Naţionale a Franţei, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru. Concertul a avut loc în septembrie 2021, la Sala Palatului, în cadrul ediţiei jubiliare a Festivalului Internaţional George Enescu.

20 martie marchează comemorarea semnării, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). În calitate de stat membru al OIF (din 1993), România celebrează anual, alături de ceilalţi 83 de membri şi observatori, din 5 continente, Ziua Internaţională a Francofoniei.

Baletul "Daphnis şi Chloé", o capodoperă a impresionismului muzical, a fost scris în 1909, inspirat de o nuvelă antică grecească, despre o poveste de dragoste. Orchestraţia sa amplă, cu cor, se datorează ideii compozitorului de a crea o simfonie coregrafică, după cum a şi denumit-o iniţial.

Înregistrarea lucrării poate fi vizionată gratuit pe site-ul www.festivalenescu.ro duminică, 20 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.