Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Mungiu, regizor invitat al TorinoFilmLab

www.botosaneanul.ro
cristian mungiu

Cristian Mungiu, recompensat la Cannes cu Palme d'Or pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi pentru regia lungmetrajului „Bacalaureat”, este unul dintre cineaştii invitaţi ai programului de mentorat FeatureLab din cadrul TorinoFilmLab.

Citeşte şi: Precizări de ULTIM MOMENT de la ANI, după decizia CCR pe statutul judecătorilor şi procurorilor

El va lucra împreună cu cineastul indian Ritesh Batra („Our Souls At Night”, „The Lunchbox”) pentru a-i îndruma pe participanţii ediţiei de anul acesta, scrie NEWS.RO, citând screendaily.com.

FeatureLab este un program dedicat proiectelor de prim şi al doilea lungmetraj aflate în stadiu avansat de dezvoltare.

În timpul celor şase luni, cât durează programul, regizorii, scenariştii şi producătorii proiectelor selectate - care vor fi anunţate în luna mai - se vor concentra pe aspecte artistice şi creative, precum şi pe strategii de producţie şi promovare.

TorinoFilmLab i-a mai anunţat în roluri de traineri, între alţii, pe cineastul tunisian Sofian El Fani, sound designer-ul danez Peter Albrechtsen („Godless”, „Dunkirk”) şi producătorul francez Didar Domehri.

Cristian Mungiu s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iaşi. A studiat literatura engleză, la Universitatea din Iaşi, iar în 1998 a devenit licenţiat în regie, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Citeşte şi: Preţurile au EXPLODAT, după ce rata inflaţiei a ajuns în februarie la cel mai ÎNALT nivel din iunie 2013

Este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu filmul „Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu filmele „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi „După dealuri” (2012).
În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului „După dealuri”, care a primit şi premiul de interpretare feminină, atribuit actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

În 2016, la Cannes, a prezentat lungmetrajul „Bacalaureat”, care i-a adus premiul pentru regie.

Regizorul a primit, în 2012, din partea regelui Mihai I medalia „Crucea Casei Regale a României", după ce, în iunie 2007, a primit Ordinul Naţional „Steaua Romaniei” în grad de Cavaler din partea preşedinţiei României. În mai 2013, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez. În octombrie 2017, a primit din partea ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare, distincţie oferită de preşedintele Republicii Franceze.

Citeşte şi: Lucian Isar continuă RĂZBOIUL cu Mugur Isărescu! Atac DEVASTATOR la adresa guvernatorului BNR: 'Pentru că s-a dovedit SLUGARNIC cu politicienii va fi DEMIS'

A înfiinţat, în 2003, împreună cu regizorul şi muzicianul Hanno Höfer şi cu directorul de imagine Oleg Mutu, compania de producţie Mobra Film.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.