Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul Universității de Stat din Moldova îl acuză pe Cristian Rizea de vandalism și cere autorităților să intervină pentru a opri perturbarea orelor de curs

Rizea

După ce a fost înmatriculat, anul acesta, la studii superioare de masterat, ciclul II, în bază de taxă de studii la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, specialitatea Studii de securitate națională, fugarul Cristian Rizea, fost deputat român, aciuat în Republica Moldova, a fost exmatriculat de către USM, pentru faptul că a folosit un buletin de identitate nevalid atunci când a depus actele.

Totuși, Rizea continuă să se prezinte la orele de curs, creează probleme și scandal în cadrul aulelor de studii pe motiv că i se solicită să părăsească incinta sălilor, iar organele de forță refuză să mai intervină pentru a aplana conflictul, transmite Știri.md.

O asemenea informație a fost prezentată de administrația USM pentru Realitatea.md, solicitând o reacție la situația creată în jurul înmatriculării lui Rizea la studiile de master, deși cetățenia moldovenească a acestuia i-a fost anulată.

Cu o reacție la cele petrecute în ultima perioadă la USM a venit și rectorul universității, Igor Șarov, care îndeamnă autoritățile „să se autosesizeze și să intervină prompt în soluționarea cazurilor de huliganism și perturbare a ordinii publice în cadrul USM”, generate de către Cristian Rizea.

„Universitatea de Stat din Moldova reprezintă un templu al educației și al dezvoltării personale și, sub nicio formă, nu poate fi folosită în calitate de platformă de promovare politică. Scopul instituțiilor de învățământ este de a forma noi generații de profesioniști, nicidecum pentru manifestare partinică. În afara universității, există suficient spațiu pentru politică. În acest sens, îndemn toți actorii politici să dea dovadă de responsabilitate, corectitudine și bun simț.

Dacă vouă nu vă pasă de decența personală, nu încercați să coborâți oamenii din jur la nivelul vostru. În calitatea mea de Rector al USM, sunt obligat să asigur buna desfășurare a procesului de studii și dezvoltarea instituției pe care o reprezint. Pe această cale, solicit instituțiilor competente să se autosesizeze și să intervină prompt în soluționarea cazurilor de huliganism și perturbare a ordinii publice în cadrul USM”, se arată în mesajul lui Șarov.

Precizăm că, la 22 august curent, USM l-a înmatriculat la studii pe Mihai Cristian, același Cristian Rizea, doar că după numele așa-numitei redobândiri a cetățenii moldovenești, în baza căreia a primit cetățenia moldovenească, iar ulterior i-a fost retrasă.

La înscrierea la studii, Rizea a utilizat buletinul de identitate moldovenesc, emis de Agenția Servicii Publice lui Mihai Cristian, însă acesta nu mai era valid din data de 3 noiembrie 2020, ca efect al retragerii cetățeniei moldovenești de către președintele țării, la data de 2 noiembrie 2020.

„Prin urmare, USM a constatat faptul că domnul Mihai Cristian a acționat cu rea-credință, în contradictoriu cu cadrul normativ în vigoare și a indus în eroare Universitatea de Stat din Moldova prin faptul că s-a identificat și a prezentat, la încheierea contractului de studii, acte de identitate nevalabile.

În conformitate cu prevederile contractului cu privire la formarea profesională în USM, studii superioare de masterat, ciclul II, în bază de taxă de studii, masterandul se obligă să nu se implice în acțiuni anticonstituționale și în acțiuni improprii sistemului educațional, să dea dovadă de o înaltă cultură, să respecte disciplina și Codul de etică și integritate academică, Carta USM și alte regulamente, să studieze limba de stat și să promoveze imaginea USM.

De asemenea, nu se restituie taxa de studii în cazul exmatriculării masterandului pentru restanțe academice, precum și pentru încălcarea Cartei USM, Codului de etică și integritate academică și regulamentelor interne ale USM”, se arată în nota informativă a USM oferită pentru Realitatea.md.

Administrația USM afirmă că Rizea „continuă să se prezinte nepoftit la USM, face scandaluri”, iar Poliția nu mai reacționează la solicitările de a interveni în aplanarea conflictului.

„Atunci când i se cere, refuză să părăsească sala de curs, în care intră nechemat. Aceasta, chiar dacă vede și i se arată că nu are vocație pentru a frecventa și a fi prezent în spațiul universitar, dânsul nu contenește să se complacă în penibilitate, se comportă într-un fel anume, pur provocator, prin care aduce atingere imaginii Universității, deoarece, fără a fi în drept, face fotografii și filmări pe care le publică fără acordul titularilor de date cu caracter personal pe rețele de socializare, însoțite de fiecare dată de lungi comentarii defăimătoare, iar Poliția nu a întreprins niciun fel de măsuri, atunci când i s-a cerut. În ultima vreme, Poliția a încetat a se mai prezenta, când este chemată de către USM, ca să intervină pentru menținerea sau restabilirea ordinii publice”, se mai arată în nota USM.

Rizea a fost condamnat de instanțele de judecată din România la 4 ani și 8 luni privațiune de libertate cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani şi influențarea declarațiilor. Ministerul Justiției din Republica Moldova a transmis, pe data de 23 noiembrie 2020, Judecătoriei Chișinău demersul de extrădare din Republica Moldova în România a lui Cristian Rizea, pentru examinare și emitere a unei decizii în acest sens.

La sfârșitul anului 2021, în cadrul Judecătoriei Chișinău au avut loc nouă ședințe de judecată pe marginea acestui dosar. De cele mai multe ori, însă, acestea au fost amânate la cererile avocaților lui Cristian Rizea. Motivul invocat al amânărilor a fost examinarea unor cauze conexe în contencios administrativ, care ar avea legătură cu dosarul de extrădare.

Ministerul Justiției al Republicii Moldova menționează că Cristian Rizea a contestat în contencios administrativ, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, decretul președintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova. Totodată, acesta s-a adresat cu două cereri separate către președintele Republicii Moldova și Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat acordarea azilului pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, cauza de extrădare a lui Cristian Rizea va fi soluționată odată cu adoptarea, de către instanțele judecătorești naționale, a unei decizii irevocabile pe marginea demersului de extrădare depus de către Ministerul Justiției din Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.