Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristina Elena Dinu: Educaţia națională are nevoie de o reformă reală, concludentă și adevărată

arhiva personala
Elena Dinu

Ziua Mondială a Educației este marcată în fiecare an la 5 octombrie, pentru a atrage atenția asupra necesității creării unui sistem educațional de calitate, care să susțină formarea corespunzătoare a viitoarelor generații. Pentru atingerea acestui deziderat, România are nevoie atât de un învățământ stabil și predictibil, cât și de dascăli puternici. Trebuie să plecăm de la premisa că profesorii nu sunt simple mijloace prin care se implementează obiectivele din educație, ci reprezintă principala cale spre sustenabilitate și spre întărirea capacității țării în crearea unei societăți bazate pe cunoaștere, valori și etică.

Cu toate acestea, profesorii trebuie să facă față unor provocări continue, legate nu doar de lipsa personalului, ci și de anumite insuficiențe în procesul de formare sau de precaritatea statutului lor.

Ziua Mondială a Educației are în centru consolidarea statutului profesorilor, având în vedere necesitatea de a întări capacitățile cadrelor didactice, atât ca etapă indispensabilă în realizarea unei educații de calitate, cât și ca mijloc pentru crearea unor societăți durabile.

Este și o zi a recunoștinței și a respectului față de cadrele didactice, deoarece rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.

Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/ILO privind statutul profesorilor” (1966), precum și „Recomandarea privind învățământul superior” (1997), principalele documente de referință privind cadrele didactice la nivel internațional.

România are nevoie de o reformă cu adevărat concludentă a educației naționale, nu doar la nivel declarativ și cu documente programatice lipsite de conținut. Din nefericire, în cei 33 de ani postrevoluționari, destinele învățământului au fost conduse de 30 de miniștri, un număr mult prea mare pentru a se realiza o reformă reală, cu rezultatele așteptate de toți cei care muncesc pentru educația și formarea tinerei generații.

La Mulți Ani dascălilor din județul Giurgiu și din toată țara!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.