Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Proteste masive în Argentina, după tentativa filmată de asasinare a fostei președinte, Cristina Kirchner

Cristina Fernandez de Kirchner

Zeci de mii de argentinieni au manifestat vineri în mai multe oraşe, sub şocul tentativei de asasinat care a vizat-o joi pe vicepreşedinta Cristina Kirchner, tentativă ce a suscitat un val de condamnări pe plan internaţional şi a generat în Argentina apeluri la temperare în politică, informează sâmbătă agenţiile de presă internaţionale.

Manifestaţia din Buenos Aires a fost cea mai mare din capitala argentiniană după multă vreme. Ziua de vineri a fost declarată una liberă de preşedintele Alberto Fernandez, care a calificat atentatul împotriva fostei şefe a statului (2007-2015) drept "un fapt de o enormă gravitate, cel mai grav survenit după ce ţara noastră şi-a recâştigat democraţia" în 1983.

Joi seara după orele 21:00, un bărbat ce a acţionat aparent singur a îndreptat o armă spre capul Cristinei Kirchner, de la numai câţiva metri distanţă, în timp ce aceasta se afla printre simpatizanţi ai săi în faţa domiciliului său din Buenos Aires. Din imagini de televiziune s-a putut vedea cum bărbatul pare să fi apăsat pe trăgaci fără să se declanşeze un foc de armă.

Imobilizat imediat, bărbatul a fost identificat ca Fernando Andre Sabag Montiel, 35 de ani, cetăţean brazilian, însă din mamă argentiniană şi tată chilian, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, citate de agenţia de presă Telam. El trăia în Argentina din 1993 şi fusese arestat în 2021 pentru port de armă albă.

Bărbatul a refuzat să răspundă la întrebările judecătorului şi procurorului însărcinaţi cu acest caz. Înainte de aceasta, el a fost supus unor examinări psihiatrice, care au determinat că el "este ancorat în timp şi spaţiu" şi prin urmare poate fi adus în faţa justiţiei.

Tentativa de asasinat a fost imediat condamnată de întreaga clasă politică argentiniană şi internaţională.

Papa Francisc, fost arhiepiscop de Buenos Aires, a transmis un mesaj de "solidaritate", în care spune că se roagă "pentru ca armonia socială şi respectul faţă de valorile democratice să prevaleze mereu".

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat "şocat" de tentativa de asasinat, pe care o "condamnă".

SUA "au condamnat ferm" această tentativă, secretarul de stat american Antony Blinken notând pe Twitter că Washingtonul este "alături de guvernul şi de poporul argentinian în respingerea violenţei şi a urii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.