Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu: Fiecare zi la Guvernare înseamnă pentru PSD un an în plus în Opoziție după 2020

bzi.ro
cristoiu

În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, PSD are imaginea unui 'ins urcat în pom de teama ursului care stă dedesubt', iar decizia de a rămâne la guvernare se va dovedi a fi una dezastruoasă pentru partid după alegerile din 2020.

Evenimentul Zilei:

Fiecare zi de ședere la Guvernare înseamnă pentru PSD un an în plus de ședere în Opoziție după scrutinul din 2020. Salvarea Partidului ar fi obligat pe cei cît de cît lucizi din PSD să forțeze la CExN de sîmbătă, 28 august 2019, plecarea partidului de la Guvernare. Nu s-a întîmplat asta.
Viorica Dăncilă argumentează refuzul de a demisiona prin faptul că un partid aflat la Guvernare nu poate pleca de bunăvoie, fără a fi forțat printr-o Moțiune de cenzură. Opoziția n-are nici un interes să ia locul PSD la Guvernare. Opoziția, în frunte cu Klaus Iohannis, are tot interesul ca PSD să rămînă cît mai mult la Guvernare. În felul acesta, la locale și la parlamentare, PSD va fi spulberat de pe scena politică. Admițînd și acest argument, credem că, totuși, PSD trebuia să facă o mișcare de tip ofensiv după plecare ALDE. Să purceadă la o restructurare a Guvernului prin desemnarea unor miniștri așa cum îi vrea partidul și nu Klaus Iohannis și să se prezinte în fața Parlamentului.
O dată trecut Guvernul restructurat, Klaus Iohannis nu se va mai putea opune desemnării unor miniștri. Mișcarea ar fi dat membrilor PSD, electoratului PSD, impresia de partid care impune jocul, de partid viu, dinamic. Viorica Dăncilă a preferat postura de partid căruia i se impune jocul, de partid care se agață cu orice preț de putere. Potrivit declarațiilor de la Mamaia ale Vioricăi Dăncilă, Guvernul merge pe varianta interimarilor în locul celor de la ALDE. În acest sens, premierul se va adresa președintelui ca să semneze pentru interimari. Președintele s-a pronunțat însă miercuri în această privință:
„Pînă atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze.”
E mai mult ca sigur că președintele va refuza să semneze pentru interimarii propuși de Guvern. Viorica Dăncilă a anunțat că în aceste condiții se va plînge la CCR. Dacă așa se va întîmpla, pînă rezolvă CCR conflictul Guvernul rămîne în situația castastrofală a improvizatului.
Pentru administrarea țării va fi un dezastru.
Va fi un dezastru și pentru PSD. Imaginea de ins urcat în pom de teama ursului care stă dedesubt e semnificativă pentru situația PSD de după plecarea ALDE. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Sesiunea parlamentară este programată să înceapă marți, dar opoziția și rebelii din Partidul Conservator condus de premierul Johnson se pregătesc să introducă un proiect de lege care să interzică un Brexit fără acord.
Parlamentarii au la dispoziție doar trei sau patru zile pentru a trece prin cele două camere legislative acest text, dat fiind că premierul Johnson a solicitat și a obținut din partea Reginei Eisabeta a II-a suspendarea parlamentului din perioada 9 - 12 septembrie până pe 14 octombrie.
Suspendarea sau prorogarea cum mai este numită a stârnit acuzații vehemente din partea oponenților Brexit fără acord, unii mergând până la a o califica drept "puci constituțional".
Dar înaintea debutului mini-sesiunii parlamentare premierul Johnson se va întâlni cu deputații rebeli din propriul partid, în frunte cu foști miniștri ai cabinetului condus de predecesoarea sa, Theresa May, cum ar fi fostul ministru al finanțelor, Phillip Hammond și fostul ministru al justiției, David Gauke, care consideră că un Brexit fără acord ar fi dezastruos pentru Marea Britanie, în primul rând din punct de vedere economic.
El va încerca să-i convingă să-l sprijine în negocierile sale cu liderii europeni pentru a ajunge la un nou acord, cel existent fiind respins de trei ori prin vot de Camera Comunelor.
Premierul Johnson dorește eliminarea așa numitului "backstop", o soluție de avarie pentru frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, după perioada de tanziție post-Brexit care ar implică rămânerea UK într-o uniune vamală pe termen nelimitat cu UE, dacă nu se reușește negocierea unui nou acord comercial.
Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a repetat însă din nou poziția Uniunii și anume că backstop nu poate fi eliminat, arătându-se pesimist cu privire la ajungerea la un acord înainte de 31 octombrie. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

România marilor oraşe trăieşte cea mai bună perioadă economică şi financiară din istorie, iar generaţia de astăzi nu are nicio problemă să trăiască pe datorie, pe cardurile de credit (datoria externă, atât a statului cât şi a sectorului privat, adică a noastră şi a celor de la Untold şi Summer Well a trecut din nou de 100 de miliarde de euro).
Criza guvernamentală nu este deloc pe agenda lor şi nici nu îi interesează, atâta timp cât locul lor de muncă este la Microsoft, Oracle, IBM, Orange, Vodafone, Continental, Banca Transilvania, BCR, Citybank, etc.
De Tăriceanu au auzit, dar de ALDE nu, aşa că ieşirea de la guvernare şi lăsarea guvernului Dăncilă fără voturi nu înseamnă nimic.
Recesiunea în care se pregăteşte să intre Germania, principalul partener comercial al României încă nu prezintă interes pentru că salariile intră la timp, iar companiile caută în disperare oameni.
Războiul comercial mondial deschis de Trump, care a adus scăderea economiilor occidentale, este încă la rubrica „Diverse” deoarece companiile-mamă încă nu sunt afectate şi nu sunt transmise semnale de restructurare şi tăieri de costuri.
Numai bogaţii lumii, care şi aşa sunt zgârciţi, au început să-şi reducă din cheltuieli.
La Bucureşti avertismentele economiştilor BNR de îngheţare a salariilor bugetarilor şi anularea măsurilor economice ale PSD care au dus la creşterea consumului, nu sunt pe ordinea de zi atâta timp cât cursul valutar leu-euro este stabil. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.