Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu, scenariu pentru prezidențiale: Se merge pe varianta 'câștig din primul tur'

ion cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu lansează un scenariu inedit și susține, într-un interviu acordat pentru Mediafax, că la alegerile prezidențiale se va merge pe varianta preşedintelui ales din primul tur.

Mediafax:

Ion Cristoiu lansează un scenariu politic incendiar în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că la acest scrutin se va merge pe varianta preşedintelui ales din primul tur. El spune că Dacian Cioloş şi Codruţa Kovesi vor candida pe post de “iepuri” şi se vor retrage din cursă, în favoarea lui Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte de primul tur. “
„Cred în acest context că şi Dacian Cioloş sau chiar Codruţa, dacă se va duce, vor fi iepuri, în sensul că cu o săptămână înainte de primul tur vor renunţa în favoarea lui Klaus Iohannis”, a afirmat Ion Cristoiu. Jurnalistul a explicat şi care e ar fi una dintre mizele alegerii preşedintelui din primul tur: “Un preşedinte ales din primul tur ar da posibilitatea sistemului să revină. Şi atunci îl arestează şi pe Dragnea ca să terminăm”, susţine jurnalistul.
De asemenea, el spune că Liviu Dragnea va trebui să rămână la cârma PSD chiar şi în cazul unui eşec al partidului la alegerile europarlamentare, pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale şi a-l concura pe Iohannis. “Păi, dacă pleacă Liviu Dragnea şi pun ăştia un candidat la preşedinţie bun... Vreţi să piardă alegerile Iohannis? El va candida sigur şi nu e bine să-l păstrăm pe el? Ca să zicem aşa... Eu dacă aş fi din maşinăria care vrea să-l facă pe Klaus Iohannis preşedinte, păi cel mai bun contracandidat e Dragnea”, a afirmat jurnalistul.
Până la alegerile prezidenţiale, Dragnea se confruntă cu noi disidenţe în partid. Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan i-a reproşat că face pe stăpânul în partid si a cerut organizarea unui congres pentru alegerea unui nou preşedinte. Ion Cristoiu nu este însă sigur că Oprişan va mai avea ieşiri împotriva lui Dragnea, aşa cum făcut Gabriela Firea. “Dacă mai zice încă o dată eu îmi scot pălăria şi spun Oprişan e un disident. Deocamdată a zis o singură dată”, spune jurnalistul. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Guvernul Dăncilă are nevoie de bani pentru a plăti majorările salariale şi de pensii promise electoral, iar PSD, partidul de guvernământ, a avut nevoie să dea bancherilor o lecţie pentru criticile constante aduse programului de guvernare de-a lungul ultimilor ani.
Din acest motiv, justificarea oferită publicului şi electoratului de către Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, a fost că se instituie o taxă pe lăcomia băncilor, respectiv pe marja foarte mare pe care o practică bancherii între dobânzile la depozite şi cele la credite.
OUG 114 trebuia să ia bani de la bănci şi de la companiile care au cash şi care pot să plătească taxa bancară şi taxele de 2% din cifra de afaceri. Iar aici vorbim de companiile din energie, telecom sau din industria pariurilor.
Dacă ar fi pus o taxă şi pe companiile din retail, ar fi fost ca o majorare de TVA.
OUG 114 ar trebui să strângă peste 6 miliarde de lei la buget şi în conturile unor instituţii de reglementare – ANCOM sau ANRE.
Dacă sistemul bancar ar fi fost pe pierdere - ca în 2014, când a raportat un -4,4 miliarde de lei (1 miliard de euro), nu ar fi apărut taxa bancară.
Aşa, la un profit de 7 miliarde de lei în 2018, băncile ar avea de unde să plătească o taxă pe lăcomie, care ar fi de 5,4 miliarde de lei, calculată la o taxă anuală de 1,2% pe active bancare totale de 451 de miliarde de lei, cât au fost în 2018.
Acesta este doar un exemplu pe ultimele rezultate ale sistemului bancar.
Din 36 de bănci, 28 au raportat profit în 2018, restul de 8 fiind pe pierdere.
Primele 10 bănci deţin peste 80% din activele bancare şi ar trebui să plătească cea mai mare parte din taxa bancară, ceea ce le va mânca între 80% şi 90% din profit.(Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Petru Groza (1884 - 1958) a deţinut cea mai importantă funcţie în primul guvern comunist al României, instaurat în 1945, cea de preşedinte al Consiliului de Miniştri. Din 1952 a fost preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române, funcţie asimilată celei de şef al statului.
Sub conducerea guvernului său a avut loc abdicarea regelui Mihai şi transformarea regatului în Republica Populară Română, a fost deschis drumul României spre deceniile de comunism, dar a avut loc şi realipirea Ardealului de Nord României. A fost un om politic important al deceniilor ’40 şi ’50, despre care s-au păstrat nenumărate mărturii inedite. Unele dintre acestea pot fi descoperite în arhivele desecretizate ale Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite ale Americii. Iată câteva dintre mărturii:
„Moartea înceată pentru reacţionari”
O notă a spionajului american din 11 august 1950 dezvăluia că în ciuda poziţiei sale din fruntea Guvernului, Petru Groza nu a putut lua să ia măsuri pentru a îmbunătăţi tratamentul la care erau supuşi deţinuţii politici din România. La acea vreme, zeci de mii de oameni consideraţi o ameninţare pentru regim, au luat drumul celor aproape 100 de lagăre de muncă şi închisori înfiinţate în primii ani de comunism.
„Prim-ministrul Petru Groza a fost rugat de un prieten vechi să intervină pentru a îmbunătăţi tratamentul acordat prizonierilor. Groza l-a chemat pe Teohari Georgescu, ministrul de Interne, iar acesta l-a nformat că nu este nimic de făcut. Teohari Georgescu i-ar fi spus lui Groza că Moscova a ordonat „moartea înceată în închisori pentru toţi reacţionarii”, se arată în nota informativă păstrată în arhivele CIA.
Antisemitismul lui Petru Groza
În vara şi toamna anului 1952 a avut loc o remaniere politică generală în România, cel mai important aspect fiind înlăturarea miniştrilor Ana Pauker (Externe), Vasile Luca (Finanţe, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri) şi Teohari Georgescu (Interne) şi încoprorarea Securităţii în Ministerul Securităţii de Stat, informa o notă informativă a CIA, din mai 1953. Măsurile au fost luate, informau sursele CIA, după o vizită secretă întreprinsă de Petru Groza la Moscova.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.