Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRITICI dure la adresa lui Donald Trump: Ce vrea președintele SUA să reintroducă

The Independent
donald trump

Preşedintele american Donald Trump 'închide uşa' în faţa persoanelor care fug de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi ar putea încerca să redeschidă centre de detenţie în care să poată fi folosită tortura, a transmis miercuri organizaţia Human Rights Watch (HRW), cerând Congresului să intervină, în timp ce şi senatorul republican John McCain l-a criticat pe liderul de la Casa Albă, în contextul apariţiei unor informaţii că politica SUA de interogare a suspecţilor de terorism ar putea fi revizuită, transmite Reuters.

Interdicţia temporară privind refugiaţii pe care Trump ar urma să o semneze în această săptămână este o politică 'extrem de urâtă' într-o serie de iniţiative populiste care ar putea încălca de asemenea Constituţia SUA, a precizat organizaţia de apărare a drepturilor omului, scrie agerpres.ro.

Citește și: De la Facebook pornesc majoritatea INFIDELITĂȚILOR: Cu cine își ÎNȘALĂ oamenii partenerii

Trump pare pregătit să "oprească primirile de refugiaţi în SUA, aparent din motive de securitate", a spus directorul HRW, americanul Kenneth Roth, într-o conferinţă de presă la Geneva.

"Însă, pentru a obţine câştiguri politice pe plan intern, Trump le închide uşa în faţa. Este un aspect extrem de urât a ceea ce face", a declarat el.

Citește și: Prima țară din lume unde DEȚINEREA DE ANIMALE SĂLBATICE e INTERZISĂ

"Pare că Trump este indiferent la suferinţa extraordinară prin care au trecut mulţi dintre aceşti refugiaţi. Mulţi dintre aceşti oameni fug de ISIS (Statul Islamic) sau de echivalentele ISIS din întreaga lume", a spus Roth.

HRW, una dintre cele mai mari organizaţii internaţionale de apărare a drepturilor omului, cu sediul în SUA, şi-a exprimat temerea că Trump "ar putea să umple din nou închisoarea de la Guantanamo" şi ar putea folosi "centre secrete" din ţări străine pentru deţinuţi.

Citește și: Prima țară din Europa în care prelevarea de organe se face automat

"Un lucru la care ne aşteptăm astăzi sau spre sfârşitul săptămânii este un ordin al lui Trump de a se analiza posibilitatea redeschiderii închisorilor secrete ale CIA", a spus Roth.

The Washington Post a publicat miercuri un proiect de ordin executiv, 'Detenţia şi interogarea luptătorilor străini', care ar putea deschide calea ca suspecţii de terorism să fie interogaţi în închisori secrete din străinătate.

Citește și: Asta e cea mai PUTERNICĂ locomotivă din lume: La ce temperatură a fost testată

"Ultima dată, aceste centre secrete s-au aflat deseori în democraţii - în Polonia, Lituania, România, dar dacă ne uităm în întreaga lume, vedem că au fost şi ţări precum Maroc, Egipt, Iordania, Thailanda, Afganistan", a mai declarat directorul HRW.

"Sper că toate aceste guverne şi celelalte guverne care ar putea fi luate în considerare vor spune 'nu' de această dată, că (vor refuza) să fie complici într-un nou program de tortură al SUA", a adăugat el.

Citește și: Ce spune Botezatu despre focul de la club. De unde ar fi pornit si ce ipoteza nu exclude

Obama a închis centrele secrete şi a dispus renunţarea la practica simulării înecului, despre care experţii spun că reprezintă un act de tortură interzis de dreptul internaţional. Trump a promis în campania electorală să revină la practica simulării înecului, dar "şi la alte lucruri mult mai dure", potrivit Reuters.

Roth a cerut Congresului să supervizeze noua administraţie şi "să respecte Constituţia şi legislaţia internaţională privind drepturile omului".

Citește și: Sienna Miller neagă că a plâns după maratonul de sex cu Ben Affleck / VIDEO

Şi senatorul republican John McCain l-a criticat miercuri pe noul preşedinte american, în contextul apariţiei informaţiilor că administraţia Trump ar putea dispune reanalizarea politicilor SUA de interogare a suspecţilor de terorism.

"Preşedintele poate semna ce dispoziţii executive doreşte. Însă legea este lege. Nu aducem înapoi tortura în SUA", a spus McCain, fost prizonier de război şi oponent deschis al folosirii torturii. McCain a subliniat că legislaţia americană interzice tortura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.