Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Critici fără precedent: DNA și SRI, o versiune modernă a Securității / Euractiv

sri dna

DNA și SRI, o versiune modernă a Securității ceaușiste. Aceasta este părerea jurnalistului Nick Kochan, care scrie, într-un articol pentru EurActiv, despre felul în care vede lupta anticorupție din România.

Kochan își începe argumentarea amintind că România a intrat în Uniunea Europeană pe baza faptului că și-a rezolvat problema cu corupția moștenită de la regimul lui Nicolae Ceaușescu, unul dintre cele mai corupte și mai necruțătoare din Europa Centrală.

Fosta șefă DIICOT, REVOLTATĂ după ce a fost dată afară din avocatură: 'Intenționez să mă LUPT'

Autorul subliniază că problemele de corupție au făcut ca primirea țării în UE să fie amânată până în anul 2007, dar „munca energică a unei agenții anticorupție numită DNA a convins atunci puterile europene că țara are intenții serioase în ce privește combaterea sistemului corupt”. Însă întrebarea pe care UE trebuie să o pună urgent este dacă această luptă anticorupție a mers prea departe.

Kochan mai spune că în România corupția rămâne o problemă serioasă, afectând dezvoltarea economică a țării și distanțând cetățenii de rând de politicieni. Potrivit Indexului de Percepere a Corupției, publicat de Transparency Internațional, România este a treia țara din UE, în ce privește nivelul corupției.

Medic celebru, AUDIAT de procurori

În opinia jurnalistului, ceea ce ar putea părea un succes datorită ratei de condamnare de 92 la sută din toate cazurile reprezintă mai degrabă ceva ce amintește de un tribunal chinez unde judecătorului îi este prea teamă de procuror să achite un inculpat, din cauza vreunei pedepse.

Kochan acuză "o tactică cvasi-juridică" folosită de procurori pentru a-i amenința pe inculpați, și anume arestarea preventivă. Potrivit autorului, o astfel de practică, în care acuzatul poate petrece până la jumătate de an în spatele gratiilor în timp ce se desfășoară ancheta, este suficientă pentru a convinge mulți acuzați să coopereze.

Însă cea mai gravă acuzație împotriva DNA este aceea de a nu da socoteală nimănui, mai spune autorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.