Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criticul muzical Luminiţa Vartolomei a murit la vârsta de 76 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Criticul muzical Luminiţa Vartolomei a murit la vârsta de 76 de ani, a anunţat muzicologul Mihai Cosma, informează Agerpres.

"A plecat dintre noi, după o lungă suferinţă, criticul muzical Luminiţa Vartolomei, personalitate importantă a muzicologiei şi jurnalismului cultural din ţara noastră. (...) Dumnezeu să o odihnească în pace!", a transmis Mihai Cosma, luni, într-o postare pe Facebook.

Potrivit muzicologului, Luminiţa Vartolomei a făcut parte dintr-o generaţie de analişti ai muzicii deosebit de activi, lideri de opinie, care se exprimau public în ziare, reviste, la radio şi la televiziune, contribuind esenţial la valorizarea şi buna înţelegere a faptelor muzicale de pe scenele noastre, precum şi la lansarea ori dezvoltarea carierelor multor interpreţi români.

I se datorează existenţa singurei reviste de critică muzicală din România, "Actualitatea muzicală", pe care a fondat-o în 1990 la cererea conducerii de atunci a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (Pascal Bentoiu, Adrian Iorgulescu, Octavian Lazăr Cosma), alcătuind echipa redacţională, stabilind coordonatele editoriale, invitând toate condeiele consacrate, ca şi pe tinerii talentaţi în ale criticii muzicale să scrie cronici, recenzii, reportaje, interviuri.

După absolvirea Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, a lucrat ca redactor la Radiodifuziunea Română (1968-1973), apoi consultant artistic la Filarmonica "George Enescu" (1973-1975).

Ulterior, a preluat poziţia de redactor principal la revista "Contemporanul" (1975-1990). După 1989 a condus revista "Actualitatea Muzicală" (cea mai lungă perioadă din istoria acestei publicaţii, şi anume două decenii), ca şi revista "Spectacolul Muzicii" (1995-1997).

A fost membru al Colegiului Criticilor Muzicali din cadrul Asociaţiei oamenilor de Teatru şi Muzică (A.T.M.), al Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, ajungând până în postura de coordonator al Biroului Secţiei de muzicologie şi critică muzicală a U.C.M.R. (2002-2010).

Tot în perioada în care a fost redactor şef (1990-2001) au fost fondate şi Premiile Revistei "Actualitatea muzicală", primele premii de muzicală oferite de presa din România.

A contribuit la organizarea unor festivaluri şi evenimente muzicale în diverse oraşe ale ţării.

Printre cărţile apărute sub semnătura Luminiţei Vartolomei se numără: "Soclu pentru efemeride" (Premiul UCMR pe anul 1992); "Teatrul din umbra muzicii; Natură moartă cu voci, instrumente şi baghete; Dicţionar de muzică" (1979, în colaborare cu Iosif Sava), "Mică enciclopedie muzicală" (1997, în colaborare cu Iosif Sava); "Muzică şi muzicieni" (1992, în colaborare cu Iosif Sava); "Stop-cadru în sonor" (2 vol., Premiul Academiei Române pe anul 2002); "Teatrul din umbra muzicii" (2003); "Totul (numai) despre muzică" (2004); "Natură moartă cu voci, instrumente şi baghete" (2 vol., 2005 şi 2006); "Ghidul cititorului despre muzică" (2008); "Inevitabilele rămăşiţe" (2013) şi "Soclu pentru efemeride", ediţia a doua (2013).

Luminiţa Vartolomei fost distinsă cu numeroase premii, atât din partea Uniunii (triplă laureată), cât şi din partea altor foruri culturale, inclusiv din partea Academiei Române. Totodată, i-a fost conferit Ordinul "Meritul Cultural", clasa I.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.