Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza apei reaprinde tensiunile în Nordul Africii. Etiopia nu cedează în fața Egiptului și a Sudanului și anunță că va continua Marele baraj de pe Nil

Voice of Djibouti
Nil egipt etiopia sudan

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au susţinut, în diferite grade, abordarea Uniunii Africane (UA) în privinţa rezolvării conflictului dintre Etiopia, Egipt şi Sudan pe subiectul construirii barajului etiopian pe fluviul Nil, în cadrul unei videoconferinţe publice desfăşurată luni, informează marţi AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Presiunea pe Facebook crește! Alți doi giganți se alătura boicotului global împotriva publicității pe rețeaua de socializare

"Statele Unite iau act de eforturile recente ale UA de a facilita continuarea discuţiilor între cele trei ţări", a declarat ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Kelly Craft, care a solicitat organizarea acestei reuniuni în numele Egiptului.

"Această problemă este (adusă) în faţa Consiliului, deoarece (...) fereastra pentru a se putea ajunge la un acord s-ar putea închide rapid", a adăugat Kelly Craft şi a solicitat celor trei ţări să se abţină de la acţiuni care ar submina buna credinţă necesară pentru a obţine un acord".

Mai mulţi vorbitori au avut intervenţii care au mers în aceeaşi direcţie, menţionând că UA este de acum responsabilă de dosar.

Etiopia şi-a reafirmat, sâmbătă, disponibilitatea de a începe să umple rezervorul gigantului său baraj de pe Nil "în următoarele două săptămâni", promiţând să încerce să ajungă la un acord definitiv cu Egiptul şi Sudanul în această perioadă, sub egida UA.

Marele baraj al Renaşterii, care urmează să devină cel mai mare baraj hidroelectric din Africa, cu o capacitate de producţie de peste 6.000 de megawaţi, este o sursă de mari tensiuni în regiune. În timp ce Etiopia consideră că acesta este esenţial pentru dezvoltarea şi electrificarea sa, Sudanul şi Egiptul se tem că barajul le va restricţiona accesul la apă.

"Divergenţele pot fi depăşite şi se poate ajunge la un acord dacă toate părţile dau dovadă de voinţa politică necesară pentru a face compromisuri în conformitate cu spiritul de cooperare care prevalează în Declaraţia de principii din 2015", a declarat asistentul secretarului general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo.

"Sperăm ferm că Egiptul, Etiopia şi Sudanul îşi vor continua eforturile pentru a ajunge la un acord (...) care să fie benefic pentru toţi", a adăugat ea.

În faţa membrilor Consiliul de Securitate, cele trei ţări şi-au reiterat poziţiile, Cairo avertizând împotriva ameninţării la securitatea internaţională reprezentată de acţiunile Etiopiei, care şi-a apărat proiectul, în timp ce Sudanul a făcut referire la impactul negativ al barajului asupra locuitorii săi.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.