Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza carburanților ia proporții și în Moldova. Apel la cetățeni să cumpere produse petroliere în cantități normale

pompa benzina

Prețurile internaționale la produse petroliere au crescut într-un ritm fără precedent de la începutul războiului din Ucraina.

În doar 2 săptămâni, prețul de import al unei tone de motorină s-a majorat cu 69%, iar cel al benzinei standard, cu 33%. în România. În doar o zi, prețul la motorină s-a majorat cu 6 lei, transmite Știri.md.

Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, o asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat până acum.

"Acest fapt generează o majorare substanțială a prețurilor carburanților la pompă din Republica Moldova, care nu are producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere.

Înțelegem că oamenii sunt îngrijorați de prețuri de dificultatea de a găsi carburanți la unele stațiile de alimentare. Prin urmare, ANRE reiterează că importurile curente și stocul total al carburanților din țară acoperă necesitățile de consum și nu prezintă factori de risc sistemic pentru consumatori. Datele Serviciului Vamal confirmă acest lucru.

Volumul de importuri de motorină nu doar că a rămas același, dar s-a majorat în această perioadă comparativ cu anul precedent.

Mecanismul existent de plafonare a prețurilor la pompă a benzinei și motorinei standard împiedică companiile petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

Prețurile de la pompă în Moldova sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională, care sunt înafara controlului instituțiilor naționale de stat.

Solicităm importatorilor de produse petroliere și stațiilor PECO să dea dovadă de solidaritate și responsabilitate în această perioadă, față de cetățeni și agenți economici.

De asemenea, îndemnăm cetățenii să procure carburanți în cantități normale. Orice exces de consum duce doar la îngreunarea situației", a comentat deputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.