Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză de sare în Moldova. În timp ce autoritățile asigură că nu sunt motive de panică, moldovenii golesc rafturile magazinelor (Video)

TV6.md
sare de masa iodata

În timp ce autoritățile declară că nu există o criză a alimentelor și deci moldovenii nu au motive de îngrijorare, oamenii continuă să golească rafturile magazinelor.

Astfel, în multe dintre acestea a dispărut sarea. Produsul e de negăsit atât în centre de comerț din Chișinău, cât și în magazine din țară. Iar acolo unde există, se vinde doar celor care sunt gata să cumpere o cantități mari, cum ar fi un sac întreg, care costă peste 150 de lei, transmite Tv6.md.

Plecați la magazin după produse, inclusiv sare, mulți au ieșit surprinși să vadă că pachetele cu aceasta lipsesc de pe rafturi. Situația a fost atestată la unele magazine din capitală, dar și din satul Dolna și orașul Strășeni.

„- Aveți sare? – Nu!”

„Nu este sare”.

„Acum m-am uitat și nu-i. Cineva își încălzește mâinele cu acest lucru, chiar și magazinele”.

” – Chiar nu este?

– Nu este.

– Offf.. Doamne ferește”.

„Nu este nicăieri.

– Ați căutat și în altă parte?

– Da peste tot locul ea nu-i”.

Această doamnă ne-a spus că a trecut prin mai multe magazine până a găsit produsul în unul. S-a întors repede să ia și pentru rude, dar deja nu mai era nimic.

„Eu aseară am fost la biserică și am zis ia să mă duc și eu să iau. Am fost și mi-au dat doar 2 cutii. Când apoi am mai venit nu mai aveau deja nimic”.

Sarea se găsește cu greu și la Piața Centrală. Locul unde se vinde poate fi identificat după cozile lungi, la care oameni stau cuminți, chiar dacă produsul a ajuns să coste 15 lei, triplu față de prețul inițial.

„Au scumpit-o încă. Costă 15 lei… doamne ferește”.

„Foarte scump, de la 6 lei a ajuns la 15. Era 5-4,5 lei..”.

„Peste tot. Și la țară și aici, nicăieri nu este”.

Am întrebat și unii vânzători, dacă mai au în stoc sare și cum explică înaintarea prețului, dar aceștia au refuzat să stea de vorbă cu noi.

„Hai că sunteți frumoasă. Da lăsați oamenii să vă filmeze”.

Rânduri mari s-au făcut și la punctele angro, acolo unde sarea era vândută doar în saci. Au stat să o cumpere comercianți și oameni de rând.

„La noi în magazine în sat nu este, dar aici am găsit. Nu știu, zici că e sfârșitul lumii. Ieri în magazinul meu au venit și mi-au cumpărat toată sarea”.

„Dacă e sac, atunci sac luăm. La țară trebuie pentru murături. Dar în magazinele de la țară? Nu este nimic acolo”.

Unii agenți economici susțin că produsul e pe terminate, dar dau asigurări că îl vor suplimenta.

„-Dacă se termină sarea ce faceți?

-O să aducem alta.

-De unde e, din Ucraina?

-Nu noi o aduce, sunt alții”.

Purtătorul de cuvânt al premierului Gavrilița ne-a spus că de vină pentru scumpirea sării nu e Guvernul, ci agenții economici.

ANASTASIA TABURCEANU, purtătorul de cuvânt al premierului: „Importatorii, producătorii de sare, deci ei au decis să scumpească prețul la sare. Guvernul, prețul la sare nu îl scumpește și nu îl reglementează în genere”.

Între timp, municipalitatea dă asigurări că școlile și grădinițele din capitală nu duc lipsa de acest produs, cumpărat anterior într-o cantitate mai mare.

ANDREI PAVALOI, șef adjunct Direcția municipală Educație: „Nu lipsește, noi îl avem contractat cu mult timp în urmă și îl avem la depozit. Așa că noi nu ducem lipsă de sare”.

Am încercat să obținem o reacție și de la Ministerul Economiei, însă nimeni nu a răspuns la apelurile noastre. Pe 9 martie, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a declarat că nu există motive de îngrijorare, deoarece țara noastră dispune de rezerve suficiente de sare. Cât despre scumpirea acesteia, el spune că este justificată de situația din regiune.

Gaibu a mai adăugat că produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu unele de pe alte piețe, inclusiv din țări ale Uniunii Europene. Potrivit datelor statistice, anul trecut, Ucraina se afla pe poziția a patra în topul țărilor din care Moldova importa cele mai multe mărfuri, mai exact, 9 la sută din total.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.