Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză demografică în Japonia, țara cu populația cea mai îmbătrânită - Procentul celor peste 80 de ani a sărit în premieră de 10%

noi.md
populatie japonia

Persoanele în vârstă de 80 de ani și peste au depășit pentru prima dată 10% din populația Japoniei, potrivit datelor guvernamentale prezentate duminică, în timp ce țara cu cea mai mare proporție de persoane în vârstă din lume continuă să se confrunte cu o societate care îmbătrânește rapid.

Numărul persoanelor din această categorie de vârstă a crescut cu 270.000 față de anul precedent, ajungând la 10,1% din populația totală a Japoniei, de aproximativ 124,6 milioane de locuitori, a precizat Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor, înainte de Ziua respectului pentru persoanele în vârstă, care va fi sărbătorită luni, notează Kyodo News.

Într-un alt record, cei cu vârsta de 65 de ani și peste, definiți ca fiind vârstnici în Japonia, au reprezentat 29,1% din populația totală, cu 36,23 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că țara continuă să aibă cea mai mare proporție a acestui grup de vârstă la nivel mondial, potrivit datelor de vineri.

Două țări europene pe podium

Italia și Finlanda se află pe locurile doi și trei, cu cei cu vârste de 65 de ani și peste reprezentând 24,5% și 23,6% din populația lor respectivă.

Femeile reprezintă 56,6% din populația vârstnică a Japoniei, fiind în număr de 20,51 milioane, comparativ cu bărbații, care au ajuns la 15,72 milioane, diferența fiind considerată a fi o reflectare a faptului că femeile au o speranță medie de viață mai mare.

Cei cu vârsta de 75 de ani și peste au reprezentat 16,1% din totalul populației, adică 20,05 milioane de persoane, depășind pentru prima dată pragul de 20 de milioane.

Între timp, 25,2% dintre persoanele în vârstă din Japonia aveau un loc de muncă în 2022, numărul acestora crescând pentru al 19-lea an consecutiv, ajungând la 9,12 milioane, un alt record. Persoanele în vârstă compun 13,6% din totalul forței de muncă a țării.

Guvernul japonez s-a străduit să împiedice ca declinul populației să afecteze economia, răspunzând în același timp la nevoile presante și în creștere ale persoanelor în vârstă, multe dintre acestea trăind singure și având nevoie de sprijin personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.