Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Europa consolideaza puterea Germaniei

Angela Merkel, Francois Hollande

La 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, puterea în Europa se afla acum în mâinile Germaniei, si nu în cele ale Bruxellesului, Parisului sau Londrei, iar criza actuala din zona euro nu face decât sa întareasca aceasta pozitie, estimeaza analisti, informeaza luni AFP.

'I-am învins pe germani de doua ori si iata-i ca revin', a afirmat fostul premier britanic Margaret Thatcher dupa caderea Zidului Berlinului în 1989, exprimându-si temerea ca reunificarea ar putea conduce la o suprematie a Germaniei în Europa.
'Înainte de caderea Zidului Berlinului, Germania se afla putin pe marginea Europei. Astazi, ea se afla în centrul Europei din punct de vedere geografic, economic si politic', a estimat Karel Lannoo, director al Centrului de Studii Politice Europene de la Bruxelles. 'Ea este în centrul reactorului Europei. În timpul crizei financiare, am vazut ca Berlinul ocupa cel mai important loc din Europa, nu Bruxellesul', a declarat el pentru AFP.
De fapt, Germania reunificata se impune ca gigantul Uniunii Europene, contribuind cu peste 27% la productia din zona euro. Si, în termenii puterii sale economice, Germaniei i-a fost solicitat ajutorul mai mult decât oricarei alte tari partenere pentru a salva statele aflate sub povara datoriilor si pentru a evita 'prabusirea' Europei.
Temându-se de nemultumirea alegatorilor sai, Angela Merkel s-a aratat initial reticenta în a folosi banii contribuabililor pentru a alimenta un fond de salvare destinat restabilirii încrederii în moneda europeana, ceea ce i-a adus porecla de 'Doamna Nu'. Cancelarul a cedat însa în cele din urma si a promis sprijinul Germaniei pentru a stabili un paravan de protectie financiar pentru a apara statele cele mai fragile. Ea si-a asumat în acelasi timp sefia unui grup mic de tari, în special din nordul Europei, pentru a cere o supraveghere fiscala mai stricta si masuri de austeritate nepopulare.
Analistii considera ca puterea actuala a Germaniei deriva din succesul economic recent: în urma cu câtiva ani, la începutul anilor 2000, tara era chiar numita 'bolnavul' Europei.
Puterea Berlinului este 'probabil una temporara', estimeaza Karel Lannoo, referindu-se la 'probleme economice pe termen lung' cu care se confrunta Germania, în special scaderea demografica si rata scazuta a natalitatii.
Expertul subliniaza de asemenea ca slabiciunea economica actuala a Frantei a transformat cuplul franco-german, motorul traditional al Europei, într-un tandem dezechilibrat.
În mod paradoxal, în timp ce criza economica din Europa a consolidat rolul Germaniei, multe voci si-au exprimat regretul ca Berlinul respinge asumarea unui rol de lider pe scena internationala.
Pe plan extern, Germania este considerata în afara Europei ca fiind o putere dominanta. De exemplu, Angela Merkel a discutat cu presedintele rus Vladimir Putin de la începutul crizei ucrainene mai mult decât oricare alt lider european.
Însa în cadrul UE, Germania este criticata din cauza pozitiei sale uneori timide. În timp ce Franta a fost una dintre primele tari care au trimis avioane pentru a participa la loviturile împotriva gruparii jihadiste Statului Islamic în cadrul coalitiei conduse de Statele Unite, Germania si-a limitat angajamentul la pregatirea luptatorilor kurzi.
'Germania este reticenta în a juca un rol de lider pe scena mondiala si acest lucru împiedica Europa sa o faca daca Germania nu este de acord', si-a exprimat regretul Karel Lannoo.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.