Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRIZA din Israel capătă o amploare URIAȘĂ: Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Justiției la pachet cu cel al Educației

benjamin netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a demis pe miniștrii pentru Educație și Justiție, a informat duminică un oficial din cadrul administrației prezidențiale, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit Mediafax.

Citește și: Încă un MIRACOL la plecarea Papei Francisc: Un curcubeu a apărut la decolarea avionului - FOTO

Presa din Israel a informat că cei doi au fost demiși din cauza susținerii publice pe care aceștia au pierdut-o în alegerile de la 9 aprilie.

Oficialul a refuzat să dea mai multe detalii privind demiterea ministrului pentru Educație, Naftali Bennett și ministrului Justiției, Ayelet Shaked.

Citește și: Mesajul SUPREM al Papei! A scris în LIMBA ROMÂNĂ, pe contul său de Twitter: 'Fecioara Maria să-şi întindă ocrotirea ei de mamă peste toţi cetăţenii României'

Într-un comunicat comun, Bennett și Shaked au mulțumit publicului pentru privilegiul de a deține funcțiile de miniștrii. "Tot ce am făcut a fost pentru binele statului Israel și cetățenilor săi", se arată în comunicat.

Parlamentul Israelului (Knesset) a fost dizolvat, miercuri seară, întrucât Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premier în exerciţiu, nu a reuşit formarea unei coaliţii majoritare, astfel că vor fi organizate alegeri legislative anticipate.

Citește și: IT-iștii îi răspund lui Orban! ‘Mesajele politicienilor pot crea instabilitate într-un domeniu deja ‘afectat puternic de modificările fiscale’ ‘

Moţiunea pentru dizolvarea Knessetului, elaborată de partidul Likud (centru-dreapta), a fost aprobată miercuri seară, după o dezbatere de 12 ore, cu un raport de voturi de 74/45, relatează cotidianul Times of Israel.

Scrutinul parlamentar anticipat este programat pe 17 septembrie.

Moţiunea pentru convocarea alegerilor anticipate a fost susţinută de formaţiunile Likud, Yisrael Beiteinu, Iudaismul Unit al Torei, Shas, Uniunea Partidelor de Dreapta şi de mişcările politice ale etnicilor arabi israelieni Ra'am-Balad şi Hadash-Ta'al.

Citește și: Ludovic Orban primește critici! ‘Imensă prostie cu efect economic net negativ’

Benjamin Netanyahu insistase ca Avigdor Lieberman, preşedintele partidului Yisrael Beiteinu, să se alăture coaliţiei sale, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate, dar acesta a respins apelurile din cauza unei dispute cu partide ultraortodoxe.

Benjamin Netanyahu, care a revendicat victoria în scrutinul parlamentar anticipat din aprilie, putea forma o coaliţie guvernamentală doar până miercuri la ora 24.00 (miercuri 24.00, ora României), în virtutea mandatului acordat de preşedintele Reuven Rivlin acum şase săptămâni. În contextul imposibilităţii formării unei coaliţii guvernamentale, Benjamin Netanyahu a optat pentru dizolvarea Knessetului, pentru a evita ca preşedintele ţării să îi acorde mandatul de premier altui politician. Situaţia ar fi putut deveni favorabilă pentru generalul Benjamin Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene şi liderul formaţiunii de opoziţie Albastru & Alb (centru), care a obţinut în aprilie 35 de mandate în Knesset, la egalitate cu partidul Likud (centru-dreapta). Benjamin Netanyahu, care riscă să fie pus sub acuzare pentru corupţie, primise sarcina formării noului guvern deoarece a argumentat că are şanse mai mari decât Benny Gantz să alcătuiască o coaliţie majoritară.

Citește și: Ion Cristoiu face un top al politicienilor! ‘Ponta accepta să se întoarcă la PSD sau chiar să devină preşedintele Camerei cu ajutorul PSD devenea el monstrul’ .

Criza politică din Israel ar putea conduce la amânarea prezentării oficiale de către Administraţia Donald Trump a planului de pace israelo-palestinian, contestat deja de liderii palestinieni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.