Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Israel dinamitează Planeta: noul val de antisemitism amenință să zdruncine o lume deja instabilă (analiză)

PBS
israel steag

Criza din Israel dinamitează Planeta: noul val de antisemitism amenință să zdruncine o lume deja instabilă (analiză)

Izbucnirile de antisemitism au fost adesea vestigii ale unor societăți aflate în necazuri profunde și au prevestit că extremismul și violența sunt iminente, relatează CNN într-o analiză.

Așadar, valul de ură globală îndreptat împotriva evreilor – intensificat de răspunsul nediscriminatoriu al Israelului din Gaza la crimele teroriste îngrozitoare ale civililor israelieni de la Hamas, pe 7 octombrie – nu ar trebui privit doar ca o reacție la prăbușirea din nou a Orientului Mijlociu în război.

Este, de asemenea, o reflectare a forțelor care distrug societățile americane și vest-europene, unde stabilitatea și democrația sunt deja sub presiune.

Atacurile Hamas – un pogrom împotriva evreilor care a ucis 1.400, majoritatea civili – au inițiat o serie de evenimente care i-au lăsat pe evreii din întreaga lume să se simtă amenințați.

Și acum, când guvernul israelian a căutat răzbunare prin atacuri aeriene și operațiuni în Gaza care vizează Hamas, scenele de carnagiu din comunitățile palestiniene amenință să dărâme și mai mult simpatia publicului pentru Israelul din străinătate și, în unele cazuri, să contribuie la o atmosferă care riscă să agraveze hărțuirea evreilor. În Statele Unite există un climat de frică în creștere, arată postul de televiziune.

Școlile de zi evreiești au anulat cursurile. Sinagogile au fost închise. Rețelele de socializare au pulsat de ură împotriva evreilor, lăsând o comunitate care nu poate scăpa niciodată de trauma sa istorică, întrebându-se încă o dată unde și când poate fi vreodată în siguranță.

Trebuie menționat în acest context și cazul din Caucaz

Ambasadorul israelian la Kiev, Michael Brodsky, susţine că manifestările antisemite în Rusia sunt o tendință extrem de periculoasă, deoarece evenimentele recente de la aeroportul din Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan, nu au fost un incident izolat - transmite Ukrinform, relatează Rador Radio România.

"Aceasta este o situație extrem de periculoasă. Şi o tendință extrem de periculoasă. Este vorba despre o tendință, nu despre un caz izolat, pentru că, în ultimele zile, în Caucaz, în Rusia, a existat o serie întreagă de cazuri de antisemitism și încercări care nu pot fi explicate și sunt ilogice: încercări de a găsi israelieni acolo unde aceştia nu sunt și nu pot fi" - a explicat diplomatul, într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev. În plus, Brodsky a adăugat că Israelul a fost dezamăgit de reacția Rusiei la atacul Hamas din 7 octombrie și este extrem de îngrijorat de evenimentele și manifestările antisemite din Caucaz. De asemenea, ambasadorul a remarcat că Israelul a protestat ferm faţă de invitarea liderilor Hamas la Moscova, subliniind că vizita respectivă nu oferă decât o legitimare suplimentară a acestora și o motivație pentru noi acte de teroare. Amintim că, duminică seară, pe aeroportul din Mahacikala, capitala Daghestanului, a avut loc o acțiune antisemită, după ce a fost anunţată aterizarea unui avion din Israel. O mulţime de cetăţeni a luat cu asalt terminalul și pistele de aterizare, susţinând că sunt "în căutare de evrei". Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că asaltarea aeroportului din Mahacikala face parte din ura faţă de alte popoare răspândită în Rusia, o ură propagată la nivel de stat.

Anchetă la Paris descoperirea unor stele ale lui David pe mai multe clădiri. Primarul arondismentului al XIV-lea denunţă ”acte antisemite şi rasiste”

Parchetul din Paris a deschis marţi o anchetă ,după descoperirea unor stele ale lui David - un simbol al statului evreu şi religiei iudaice - pe mai multe clădiri în capitala franceză, relatează AFP, informează News.ro.

Aceste stele ale lui David au fost inscripţionate cu ajutorul unui şablon, cu vopsea albastră, pe mai multe faţade ale unor imobile în arondismentul al XIV-lea al Parisului, a constat marţi un jurnalist AFP.

O anchetă cu privire la degradare a bunurilor altuia este agravată de circumstanţa că a degradarea a fost comisă din cauza originii, rasei, etniei sau religiei şi a fost încredinţată comisariatului de poliţie al arondismentului, declară parchetul, contactat de AFP.

Acest delict poate fi pedepsit cu o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare şi o amendă de până la 30.000 de euro.

Primarul arondismentului al XIV-lea, Carine Petit, denunţă într-un comunicat postat pe X aceste inscripţii drept ”acte antisemite şi rasiste”.

Acest act de marcare aminteşte procedee din anii '30 şi al Doilea Război Mondial, care au condus la exterminarea a milioane de evrei”, denunţă ea.

”În mod clar, persoanele care au făcut asta vor să îngrozească”, declară AFP preşedintele Uniunii Studenţilor Evrei din Franţa (UEJF), Samuel Lejoyeux.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.