Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Myanmar: O nouă reuniune a Consiliului de Securitate, posibil săptămâna aceasta

consiliul de securitate ONU

Cei cincisprezece membri ai Consiliului de Securitate al ONU intenţionează să organizeze o nouă întâlnire săptămâna aceasta consacrată Myanmarului, unde situaţia s-a agravat în ultimele zile, transmite AFP citând surse diplomatice de la New York.

"Nu a existat o propunere oficială, dar au loc discuţii între misiuni pentru o nouă întâlnire", au declarat mai mulţi diplomaţi.

Toată lumea aşteaptă rezultatul sesiunii de marţi a miniştrilor de externe ai ASEAN (organizaţia regională asiatică) "înainte de a decide ce să facă în continuare", a spus unul dintre diplomaţi sub condiţia anonimatului.

"O acţiunea este posibilă sub forma unei reuniuni în această săptămână", a adăugat această sursă, adăugând că Beijingul, principalul susţinător al Myanmarului, a menţionat în cadrul acestor schimburi de opinii "necesitatea de a fi prudenţi". Dar "nu au existat blocaje", a precizat un alt diplomat.

"Acordul general între membrii Consiliului este că va avea loc o reuniune consacrată Myanmarului la scurt timp după reuniunea ministerială a ASEAN", a confirmat pentru AFP misiunea diplomatică chineză la ONU.

Întrebată la o conferinţă de presă despre organizarea unei sesiuni dedicate crizei din Myanmar săptămâna aceasta, noua ambasadoare a SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a răspuns că speră că aceasta va avea loc "cât mai curând posibil".

"Planificăm să discutăm acest lucru în timpul preşedinţiei noastre (a Consiliului de Securitate, asigurată în martie de SUA) şi cât mai curând posibil. Aceasta este o problemă pe care am discutat-o individual cu toţi membrii Consiliului de Securitate şi (...) este pe agenda noastră", a adăugat ambasadoarea americană.

Ultima şi singura întâlnire de până acum a Consiliului de Securitate după lovitura militară de stat din Myanmar din 1 februarie a avut loc pe 2 februarie, în mod informal şi cu uşile închise, fără prezenţa unui reprezentant birmanez. Reuniunea a fost urmată de 48 de ore de negocieri privind o declaraţie aprobată pe 4 februarie care exprima îngrijorarea Consiliului fără a condamna totuşi lovitura de stat.

Ca opţiuni, Consiliul de Securitate poate organiza din nou o şedinţă cu uşile închise, dar oficială, fără participarea unui reprezentant al Myanmarului, sau o sesiune publică în care ţara asiatică să fie reprezentată.

Ceea ce doreşte secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este transmiterea unui mesaj puternic şi unitar de către Consiliul de Securitate autorităţilor militare pentru ca acestea să revină asupra acţiunilor lor şi să dea puterea înapoi instituţiilor democratice din Myanmar care reflectă voinţa poporului, a declarat luni purtătorul de cuvânt Stéphane Dujarric.

Antonio Guterres doreşte să vadă "respectarea drepturilor omului, şi anume libertatea de întrunire şi de exprimare, precum şi eliberarea deţinuţilor politici, în special a (liderei) Aung San Suu Kyi", a insistat Dujarric.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.