Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Nagorno-Karabah escaladează: un om a murit de foame, după blocada azeră

Nagorno-Karabah

Criza din Nagorno-Karabah escaladează: un om a murit de foame, după blocada azeră

Comisarul pentru Drepturile Omului din nerecunoscuta Republică Nagorno-Karabah (Artsakh), Gegham Stepanyan, a anunțat primul deces cauzat de foamete în regiunea Nagorno-Karabah, care se află sub blocadă de opt luni.

Comisarul a postat pe Facebook o fotografie a unui rezident în vârstă de 40 de ani din Stepanakert, K. Hovhannisyan, care a murit de „malnutriție cronică, deficit de proteine-energie", precum și rezultatele unui examen medico-legal privind cauzele morții sale. "Consecințele catastrofale ale blocadei continue de opt luni a Arțakhului de către Azerbaidjan sunt mai mult decât vizibile și tangibile în domeniul asistenței medicale, care afectează în primul rând sănătatea celor mai vulnerabile grupuri ale societății - copii, femei însărcinate, persoane cu boli cronice, persoane cu dizabilități și vârstnici", a scris Stepanyan.

Ce spun cei care locuiesc în zonă

Locuitorii din Stepanakert, cu care reporterii Reuters au vorbit prin videoconferință, au declarat că devine din ce în ce mai dificil pentru ei să aibă acces la alimente, medicamente și alte necesități de bază.

"A trecut mult timp de când nu am mai mâncat produse lactate sau ouă", a declarat Nina Shahverdyan, o profesoară de engleză în vârstă de 23 de ani. "Este un dezastru pentru că nu avem gaz și există pene de curent".

Locuitorii din Karabah spun că pot mânca doar ceea ce este produs în regiune, dar chiar și aceste produse nu ajung adesea la Stepanakert, deoarece fermierii locali nu au suficient combustibil pentru a le livra pe piață.

Fotografa și proaspăta absolventă de liceu Ani Balayan a recunoscut că ultima dată când a mâncat carne a fost acum aproximativ două săptămâni. Familia ei supraviețuiește numai pe pâine, precum și pe roșii, castraveți și pepeni, care pot fi încă cumpărate pe piețele orașului. "M-am culcat flămândă zile întregi pentru că nu găseam pâine nicăieri pe care să o aduc acasă", a spus ea.

Context

Potrivit Ninei Shahverdyan, Azerbaidjanul face totul pentru a se asigura că oamenii disperă în cele din urmă și părăsesc regiunea, dar acest lucru nu va face decât să întărească hotărârea armenilor din Karabah de a rămâne în patria lor istorică. "Cum poți trăi sub conducerea guvernului sau a oamenilor care te înfometează de opt luni?", a spus ea, citată de Reuters.

Reuniunea ONU

La 16 august, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune privind situația din coridorul Lachin. Înainte de aceasta, fostul procuror al Curții Penale Internaționale, Luis Moreno Ocampo, a publicat un raport în care a echivalat de fapt blocada Nagorno-Karabah de către forțele de securitate azere cu genocidul populației armene din regiune.

Nu a fost adoptată nicio rezoluție sau declarație la reuniunea Consiliului de Securitate, dar au existat apeluri pentru reluarea imediată a traficului de-a lungul coridorului Lachin care leagă Nagorno-Karabah de Armenia și restul lumii.

Reprezentantul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, Eden Vosornu, a cerut ca Crucii Roșii Internaționale să i se permită să livreze ajutor umanitar în regiune pe orice cale disponibilă și să nu interfereze cu alte organizații în această chestiune.

Ce spun cele două părți

Ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, vorbind în Consiliul de Securitate, a menționat că, la 26 iulie, Erevanul a trimis un convoi umanitar, care rămâne încă la intrarea în coridorul Lachin, deoarece partea azeră împiedică livrarea acestuia în Karabah. El a cerut comunității internaționale să condamne foametea din Nagorno-Karabah provocată de Azerbaidjan ca metodă interzisă de război și a propus trimiterea unei misiuni independente de evaluare în regiune.

Reprezentantul Azerbaidjanului la ONU, Yashar Aliyev, a numit acuzațiile Armeniei nefondate și a reproșat Erevanului că încearcă să manipuleze opinia publică. "Ceea ce Armenia încearcă să prezinte ca o problemă umanitară este, de fapt, o campanie politică provocatoare și iresponsabilă care este dusă pentru a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului", a spus el.

Potrivit lui, imediat după încheierea războiului din 2020, Azerbaidjanul a propus o soluție care prevede livrarea de mărfuri în regiunea Karabah prin teritoriile controlate de Baku, dar Erevanul a respins această inițiativă. Aliyev a adăugat că etnicii armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah sunt considerați rezidenți ai Azerbaidjanului, iar Baku oficial încearcă să le garanteze și să le ofere acces la bunurile și serviciile necesare.

Dmitri Polyansky, reprezentantul permanent adjunct al Federației Ruse la ONU, a declarat că autoritățile ruse "fac tot posibilul prin canale politice și diplomatice la toate nivelurile", precum și "prin contingentul rus de menținere a păcii", pentru a "preveni o catastrofă umanitară" în Nagorno-Karabah.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.