Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză majoră în Franța! Premierul își dă demisia, dar președintele refuză să semneze

Agerpres - Reuters
Elisabeth Borne Macron

Premierul francez Elisabeth Borne și-a prezentat tradiționala demisie de după alegerile legislative, dar președintele Emmanuel Macron nu va proceda la o remaniere imediată, transmite Le Monde.

Prim-ministrul Elisabeth Borne și-a prezentat demisia președintelui Emmanuel Macron, care a refuzat-o "pentru ca guvernul să rămână în funcție", a declarat marți, 21 iunie, Palatul Elysée pentru Agenția France-Presse (AFP).

Președintele va purta "dialogul politic necesar (...) pentru a identifica soluții constructive care pot fi avute în vedere în serviciul francezilor", a precizat Palatul, înaintea unei serii de întâlniri cu liderii partidelor marți și miercuri.

Premierul va avea marți, în prima parte a după-amiezii, o reuniune cu întregul guvern, a confirmat pentru AFP un consilier. Acest format excepțional este diferit de consiliul săptămânal al miniștrilor, care era prevăzut pentru astăzi, dar care a fost anulat, într-un anunț făcut ieri.

Vezi și: Marine Le Pen, anunț-surpriză după alegerile parlamentare din Franța: Renunță la conducerea partidului

Este tradițional ca premierul să demisioneze a doua zi după alegerile legislative, pentru a permite ca lista Guvernului să reflecte implicațiile politice ale alegerilor. Se așteaptă ca miniștrii care au pierdut să demisioneze din guvern și să nu fie numiți din nou - acesta va fi cazul ministrului Mediului, Amélie de Montchalin, și al ministrului Sănătății, Brigitte Bourguignon.

În egală măsură, noua Adunare Națională oferă o rezervă de parlamentari din care să aleagă pentru posturile ministeriale, inclusiv pentru portofoliile secundare care nu au fost încă atribuite.

Duminică, premierul Borne a câștigat ea însăși alegerile în premieră, într-o cursă strânsă în Normandia.

Vezi și: Presa franceză profețește zile negre pentru Macron, după pierderea majorității din Parlament: E un salt în necunoscut

Președintele Macron se pregătește să părăsească țara pentru o serie de summituri internaționale, inclusiv un summit al Consiliului European și un summit G7. Procedând la o remaniere guvernamentală imediată ar fi rămas cu foarte puțin timp înainte de aceste termene limită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.