Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza generată de pandemia de COVID-19 va afecta balanța investiții-economisire cel puțin o generație (analiză)

adevarul
FSDI Fondul Suveran de Investiții

Incidența pandemiei și consecințele acestui șoc vor avea impact asupra evoluției economiei reale pe termen scurt, dar ar putea afecta și balanța investiții-economisire pe termen mediu, de cel puțin o generație, arată o analiză a Băncii Transilvania, care se bazează pe raportările FMI.

Din perspectiva termenului scurt este de așteptat o redinamizare în sfera economiei reale, pe măsura eliminării restricțiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare și resimțirii mix-ului relaxat de politici economice (fără precedent) în implementare în marile blocuri economice ale lumii începând cu luna martie (inclusiv programe monetare neconvenționale de 6 trilioane dolari și planuri fiscal-bugetare și de venituri de peste 10 trilioane dolari). Evoluția recentă a indicatorilor macroeconomici avansați și coincidenți confirmă acest scenariu, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Florin Cîțu, măsuri drastice împotriva baronilor și bugetarilor: 'Vor fi controale la sânge la modul în care banul public este folosit'

Din perspectiva termenului mediu incidența pandemiei și consecințele acestui șoc ar putea influența balanța investiții-economisire, cu impact pentru evoluția costurilor reale de finanțare.

Practic, rata de economisire va crește în urma incidenței acestui șoc, aspect confirmat de evoluțiile din trimestrul I (inclusiv în România rata de economisire la nivelul populației a urcat la 16.6%, maximul din ultimele decenii).

Pe de altă parte, nivelul redus al costurilor reale de finanțare are implicații pozitive pentru dinamica investițiilor productive și pentru climatul din piața forței de muncă, fiind de așteptat o majorare a salariului real, ceea ce a început deja să se întâmple în Statele Unite (prima economie a lumii). Această evoluție este influențată și de rebalansarea raportului muncă/capital (în jos), dat fiind că incidența crizei sanitare afectează mai mult factorul muncă și mai puțin factorul capital.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 97: S-a deschis cel mai mare bordel politic, la Capitală

Conform estimărilor FMI (pe baza evoluțiilor în urma pandemiilor anterioare) salariul real crește gradual, astfel încât după 40 de ani de la incidența crizei sanitare este cu 10% mai ridicat.

Totodată, nivelul redus al costurilor reale de finanțare va permite guvernelor să diminueze datoria publică (care va crește semnificativ în 2020, prin prisma măsurilor fără precedent implementate pentru contracararea crizei sanitare și impactului economic al acesteia).

Conform analizei, rata reală de dobândă post-pandemie a fost cu 1,5 puncte procentuale mai mică aproximativ 20 de ani după incidența crizei sanitare. În plus, convergența spre nivelul pre-pandemie a mai durat încă două decenii.

Pe de altă parte, experții FMI atrag atenția cu privire la câteva caracteristici ale actualei pandemii care ar putea contracara scăderea ratei reale de dobândă pe termen mediu.

În primul rând, rata efectivă de mortalitate este mult mai mică comparativ cu alte pandemii din trecut, iar sistemul medical este mult mai pregătit să intervină.

În al doilea rând, spre deosebire de crizele sanitare anterioare, pandemia coronavirus afectează îndeosebi persoanele în vârstă, care nu mai participă pe piața forței de muncă și tind să economisească mai mult față de tineri.

În al treilea rând, programele fiscal-bugetare și de venituri fără precedent implementate de la declanșarea pandemiei vor determina creșterea semnificativă a datoriei publice, ceea ce ar putea conduce la acumularea de presiuni pentru majorarea costurilor reale de finanțare.

În încheierea analizei experții FMI previzionează un nivel redus al costurilor reale de finanțare pe termen mediu, ceea ce oferă marjă ridicată de manevră pentru intervenția agresivă cu politici fiscal-bugetare pentru a contracara consecințele crizei sanitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.