Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză gravă de personal în instanțe - Numărul posturilor vacante de judecător s-a dublat în doar doi ani, afirmă președintele Curții de Apel Alba Iulia

rpnalaw.com
justitie subteran ochi

Aproape un sfert dintre posturile de judecător de la nivelul celor 20 de instanţe din judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu erau vacante la sfârşitul lui 2021, numărul acestora fiind aproape dublu faţă de 2019, potrivit informaţiilor prezentate, vineri, într-o conferinţă de presă, de conducerea Curţii de Apel (CA) Alba Iulia.

"Cea mai mare provocare cu care s-a confruntat atât Curtea de Apel Alba Iulia, cât şi instanţele din circumscripţia teritorială (în număr de 19 - n.r.) pe parcursul anului 2021 a fost legată de resursele umane. Nu mă refer la personal auxiliar de specialitate, unde am organizat concursuri, fapt ce ne-a permis acoperirea necesităţilor, cea mai mare provocare a fost în privinţa judecătorilor. Încheiem anul 2021 cu o lipsă în circumscripţia CA Alba Iulia de 68 de judecători, 68 de posturi sunt vacante", a declarat preşedintele CA Alba Iulia, Liviu Gheorghe Odagiu, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că un judecător "nu se formează de pe azi pe mâine, nici măcar la nivel de judecătorie, cu atât mai mult un judecător de tribunal sau de curte de apel".

Preşedintele CA Alba Iulia a adăugat că această provocare legată de resursele umane nu s-a oprit odată cu finalul anului trecut, afirmând că ea va continua şi în anii care vor veni.

"Intuim că pe parcursul anilor viitori, cea mai mare problemă aceasta va fi: lipsa de resursă umană de judecători", a menţionat Liviu Gheorghe Odagiu.

Din cele 20 de instanţe din cele trei judeţe, doar 4, judecătoriile din Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Brad, aveau posturile de judecător ocupate în totalitate la finele anului 2021.

La nivelul CA Alba Iulia şi a celor 19 instanţe arondate erau în activitate la sfârşitul anului trecut 223 de judecători, iar 68 de posturi figurau vacante. Asta înseamnă că deficitul de judecători este de 23,36%.

Preşedintele CA Alba Iulia a menţionat că au fost căutate soluţii pentru judecătorii rămaşi în activitate, astfel încât efortul depus de aceştia să fie atenuat de facilităţile pe care instanţa li le-a putut acorda.

Astfel, CA Alba Iulia a fost, potrivit lui Odagiu, singura curte de apel din ţară care a oferit judecătorilor şi personalului auxiliar de specialitate laptopuri de serviciu.

Magistratul a arătat că astfel s-a încercat, şi în contextual pandemiei, ca orice inconvenient să poată să fie rezolvat prin intermediul laptopului de serviciu, de acasă. Odagiu a explicat că laptopurile de serviciu se conectează direct prin conexiuni cu securitate maximă la calculatorul de la birou al judecătorului.

"Faptul că un judecător a fost sau nu în concediu medical, pe perioada pandemiei, sau că personalul auxiliar de specialitate a avut anumite probleme de sănătate nu i-a împiedicat să îşi desfăşoare activitatea, aceste laptopuri de serviciu fiind o modalitate foarte bună de continuare a activităţii. Mă întreb cum ar fi fost dacă, la nivelul întregului sistem judiciar, un asemenea proiect ar fi fost implementat şi cât de mari ar fi fost beneficiile lui", a conchis preşedintele CA Alba Iulia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.