Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză în Marea Neagră: Condițiile Rusiei pentru prelungirea acordului de la Istanbul

News Black Sea
marea neagră

Ucraina trebuie să-şi asume "angajamente" că nu va utiliza în scopuri militare culoarul destinat exporturilor de cereale, a cerut luni Rusia, după un atac asupra flotei sale din Crimeea şi după ce şi-a suspendat participarea la acordul privind exportul acestor cereale, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu poate fi vorba de a garanta securitatea pentru oricine şi orice în această zonă atât timp cât Ucraina nu-şi va asuma angajamente suplimentare pentru a nu utiliza această rută în scopuri militare", a subliniat Ministerul Apărării rus pe Telegram.

Ministerul rus a îndemnat ONU, garantul acordului asupra cerealelor ucrainene semnat în iulie, să ajute la "obţinerea de garanţii din partea Ucrainei că ea nu va utiliza culoarul umanitar şi porturile ucrainene desemnate pentru exportul de produse agricole în scopul comiterii de acte ostile împotriva Rusiei".

Moscova şi-a suspendat participarea la acordul ce permite exporturile de cereale ucrainene, esenţiale pentru aprovizionarea alimentară mondială, după un atac întreprins sâmbătă cu drone aeriene şi submarine asupra flotei sale staţionate în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Potrivit armatei ruse, acest atac, pe care Moscova l-a imputat Ucrainei ce ar fi fost ajutată de specialişti britanici, a fost întreprins în parte dinspre culoarul maritim utilizat pentru transportul de cereale.

"Aşteptând să fie clarificată situaţia cauzată de actul terorist comis de Ucraina pe 29 octombrie (...) culoarul de securitate este suspendat", a anunţat luni armata rusă, ale cărei nave exportau navele-cargo cu cereale.

Ucraina a denunţat un "fals pretext" utilizat de Moscova pentru a suspenda acest acord, iar Londra a dezminţit orice implicare în atacul survenit în Crimeea.

Mai multe nave încărcate cu cereale ucrainene au continuat luni să utilizeze culoarul maritim. Kremlinul a declarat că ar fi "periculos" şi "dificil" să se continue aplicarea acordului fără Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.