Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza migranților de la frontiera cu Belarus - Letonia se pregătește pentru cel mai negru scenariu

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Letonia trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu cu un posibil aflux de migranţi ilegali la frontiera cu Republica Belarus, a declarat luni preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului leton, Rihards Kols, informează TASS.

"Letonia (...) trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu de evoluţie a evenimentelor, pentru că regimul (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko este imprevizibil în această situaţie. Aceste fluxuri de migranţi pot fi trimise spre frontiera cu Letonia", a spus Kols la postul local de televiziune TV3.

Potrivit oficialului leton, la ora actuală nu se ştie cu exactitate câţi migranţi ilegali din Orientul Mijlociu se află în Belarus, unde aceştia ajung atât cu avionul, cât şi cu alte mijloace de transport. În general, subliniază Kols, are loc "un comerţ cu oameni organizat de regimul Republicii Belarus, care îl foloseşte ca un fel de instrument împotriva Europei".

Politicianul leton a adăugat că sprijinul internaţional acordat de comunitatea internaţională pentru poporul belarus care cere schimbări nu a încetat. Kols şi-a exprimat de asemenea convingerea că acţiunile autorităţilor belaruse vor continua să fie urmate de reacţia Europei sub formă de sancţiuni, ale căror posibilităţi nu au fost încă epuizate. Totodată, deputatul a recunoscut că orice sancţiune poate fi reciprocă.

Poliţia de frontieră a Letoniei s-a adresat Ministerului Apărării şi forţelor armate letone pentru ajutor în pregătirea pentru un posibil aflux de migranţi ilegali la graniţa dinspre Belarus.

De la începutul anului, la frontiera lituaniano-belarusă au fost arestaţi 2.023 de migranţi ilegali, în special din ţări ale Asiei, de 25 de ori mai mulţi decât în 2020. Autorităţile lituaniene au fost nevoiţi să construiască o tabără de corturi.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara lui a constituit o barieră în calea transportării de migranţi ilegali în Lituania vecină, dar că, în condiţiile presiunilor exercitate de Occident asupra regimului de la Minsk, Republica Belarus ar putea să nu mai oprească migranţii ilegali să ajungă în UE.

Sâmbătă, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a încercat să-i descurajeze pe migranţii ilegali, subliniind că aceştia plătesc 15.000 de euro - o sumă foarte mare şi pentru Lituania - pentru a ajunge în final să stea într-un cort.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.