Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza politică din Italia - Salvini riscă să fie izolat de o nouă coaliţie guvernamentală

Inquam Photos / George Calin
Matteo Salvini

Matteo Salvini, liderul extremei drepte care domină de mai mult de un an scena politică a Italiei, pare că a făcut un pas greşit prin separarea de partenerul de coaliţie Mişcarea 5 Stele (M5S), care acum l-ar putea înlătura de la putere printr-o alianţă inedită cu Partidul Democrat (PD), comentează luni agenţiile DPA şi AFP potrivit Agerpres.

Cu o zi înaintea discursului prin care premierul Giuseppe Conte este aşteptat să confirme criza guvernamentală şi să anunţe demisia executivului său, Salvini, preşedinte al partidului Liga, se vede pus în defensivă.

El a provocat pe 8 august destrămarea alianţei cu M5S, declarându-se sătul de disputele cu partenerul de guvernare, care au culminat cu opoziţia acestuia faţă de proiectul trenului de mare viteză între Torino şi Lyon. Dar planul său de a renunţa la coaliţia cu formaţiunea antisistem M5S pentru a determina convocarea alegerilor anticipate pe care să le câştige datorită popularităţii de care se bucură s-ar putea întoarce împotriva sa, mai ales că Salvini este în conflict şi cu premierul Conte, care l-a criticat ultima dată pentru refuzul de a permite debarcarea migranţilor de pe nava ONG-ului Open Arms.

M5S este hotărâtă să zădărnicească acest plan printr-o alianţă cu inamicul său politic istoric, formaţiunea de opoziţie de stânga Partidul Democrat (PD). Reprezentanţi ai PD şi M5S, inclusiv fondatorul acestei mişcări antisistem, comediantul Beppe Grillo, şi fostul premier social-democrat Matteo Renzi cred că merită să lase la o parte vechile lor rivalităţi dacă astfel reuşesc să oprească ascensiunea lui Salvini.

Prin urmare, acesta din urmă a încercat să redevină conciliant cu M5S şi duminică a spus că este dispus să ''se aşeze la masă cu ei'', dar a fost respins de M5S, care nu-l mai consideră un ''interlocutor credibil''.

Dacă M5S şi PD reuşesc să formeze noul guvern, atunci Salvini îşi va pierde posturile de vicepremier şi ministru de interne şi va ajunge în opoziţie. Dar chiar şi aşa, este posibil ca pentru el să nu fie totul pierdut. Salvini s-ar putea prezenta astfel drept o victimă a aranjamentelor politice de culise, ceea ce i-ar impulsiona şi mai mult popularitatea. Mesajele sale împotriva primirii migranţilor, denunţarea unei justiţii prea îngăduitoare cu delincvenţii sau măsurile economice cu un pronunţat caracter social au urcat partidul Liga în sondaje. Însă acestea sunt criticate de opoziţie şi de instituţiile europene, Salvini intrând în conflict cu Bruxelles-ul mai ales pe tema migraţiei şi pe cea a respectării ţintei de deficit bugetar.

Confruntat cu perspectiva unei alianţe între PD şi M5S care să-l izoleze, Salvini le-a lansat duminică susţinătorilor săi un apel să iasă la proteste. ''Vom ieşi paşnic în stradă'', a spus el la un miting, adăugând că va trebui ''să se treacă peste cadavrul său'' pentru a se ajunge la o asemenea alianţă care să fie condusă de fostul premier Matteo Renzi.

În această criză a intervenit şi Romano Prodi, fost premier italian şi fost preşedinte al Comisiei Europene, el propunând formarea unei ''coaliţii pro-europene'' din care, pe lângă M5S şi PD, să facă parte şi Forza Italia, partidul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi, pentru a permite o ''reinserţie a Italiei ca membru activ al Uniunii Europene''. Romano Prodi a evocat astfel un executiv după modelul marii coaliţii germane sau cel al majorităţii progresiste formate în Parlamentul European, unde stânga şi dreapta s-au unit pentru a izola formaţiunile eurosceptice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.