Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză politică la Bratislava: Guvernul slovac pierde majoritatea

slovacia

Miniştrii membri ai partidului liberal slovac SaS (Libertate şi Solidaritate) au demisionat luni din guvernul condus de premierul Eduard Heger, punând astfel în practică ameninţarea că SaS va părăsi executivul în urma divergenţelor cu partenerii de coaliţie din formaţiunea OLaNO ('Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente'), relatează Reuters.

Demisia miniştrilor din SaS şi retragerea sprijinului politic de către această formaţiune lasă guvernul fără majoritate în parlament, într-un moment complicat generat de criza energetică.

''Începând de astăzi, toţi miniştrii din SaS sunt miniştri demisionari'', a declarat liderul acestui partid, Richard Sulik, până în prezent ministru al economiei. Partidul său avea patru miniştri.

Demisiile vin după dispute îndelungate cu celelalte partide din coaliţia de guvernare, în special cu partidul conservator OLaNO, cel mai mare din coaliţie. Ministrul de finanţe Igor Matovic, membru al OLaNO, se află în conflict cu Richard Sulik, care i-a cerut demisia până luni, ameninţând că în caz contrar SaS va ieşi de la guvernare, ceea ce în cele din urmă a şi făcut.

Tensiunile au escaladat după de ministrul de finanţe a depus în parlament, împotriva voinţei partenerului de coaliţie, proiectul unui pachet de asistenţă pentru familiile cu copii, pe care l-a trecut cu voturile unui partid de opoziţie de extremă-dreapta.

Criza politică ameninţă acum guvernul devenit minoritar şi ar putea conduce chiar la alegeri anticipate, deşi Constituţia slovacă are prevederi ce fac dificilă convocarea unui asemenea scrutin.

Premierul Eduard Heger a confirmat că guvernul său va funcţiona în continuare ca guvern minoritar, iar săptămâna viitoare va anunţa schimbările pe care le va face în executiv.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.