Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză politică la Chișinău - Platforma DA anunţă că este dispusă să îşi asume guvernarea şi îl propune pe Andrei Năstase premier

Andrei Năstase

Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) a anunţat că este dispusă să îşi asume un guvern minoritar anti-criză şi a solicitat consultări imediate cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, informează Deschide.md şi Agora.md.

Liderul formaţiunii, Andrei Năstase, a fost propus candidatul Platformei DA pentru funcţia de premier.

"Platforma DA îşi anunţă disponibilitatea creării şi asumării unui guvern minoritar anti-criză până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Suntem conştienţi că ne asumăm riscuri enorme în condiţii de criză pandemică şi economică. Dar Republica Moldova are nevoie de decizii lucide şi bine cântărite. Nu este loc pentru jocuri şi interese de partid. Priorităţile imediate ale Republicii Moldova şi ale guvernului asumat de noi sunt stoparea crizei pandemice, echilibrarea economiei şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate libere, corecte, în condiţii de maximă legalitate', a declarat Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Demersul nostru este adresat şi deputaţilor care împărtăşesc dezideratele poporului nostru de libertate, dreptate şi viaţă mai buna la noi acasă', mai spun reprezentanţii Platfomei DA.

Tot astăzi, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a propus-o la rândul său pentru funcţia de prim-ministru pe Mariana Durleşteanu. Candidatura ei este susţinută de PSRM şi Platforma "Pentru Moldova'.

Învestirea unui nou guvern în Republica Moldova, în frunte cu Natalia Gavriliţă, nu a fost susţinută joi în Parlamentul de la Chişinău. Niciun deputat nu a votat în favoarea candidatei desemnate de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

După ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Parlamentul nu se poate autodizolva, preşedintele Maia Sandu a anunţat că e gata sa aleagă o altă cale pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate. Maia Sandu a declarat că totul va depinde de felul în care vor răspunde formaţiunile parlamentare la apelul său de a nu vota de două ori la rând guvernele pe care le-ar propune candidaţii desemnaţi pentru funcţia de premier.

Potrivit unor analişti politici, un scrutin înainte de termen o va ajuta pe Maia Sandu să ajungă la pârghiile reale ale puterii, în condiţiile în care puterile preşedintelui Republicii Moldova sunt în prezent unele foarte limitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.